Valerie in filmland (3)

50

Valerie Druart is in december onze filmrecensente. Elke week gaat ze een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week trok ze naar de nieuwste Vlaamse film: Brasserie Romantiek!

Brasserie Romantiek
Men neme een gros rasacteurs geteeld op Vlaamse grond, men husselt ze even door elkaar en rolt ze vervolgens per twee in een papillot. Nog een flinke scheut bitterzoete saus erbij en men krijgt een heerlijke portie cinema. Zo simpel kan het zijn!

De nieuwste Vlaamse film ‘Brasserie Romantiek’ speelt zich bijna volledig af in de Alfacam Studio’s in Lint. Daar bouwden decorman Wilbert Van Dorp en Co een knus restaurant waar een tiental koppeltjes Valentijn komen vieren. Het ene stel is al wat verliefder dan het andere en er duiken ook drie gasten op zonder wederhelft… Een voorspelbaar opzet dus waarbij het moeilijk is om clichés te omzeilen en open deuren links te laten liggen. Regisseur Joël Vanhoebrouck slaagt er gelukkig in om weg te blijven van typische Valentijnschertsen en –drama’s.

Het koppel dat al het meeste geërodeerd is door de sleur, is ongetwijfeld Paul (Filip Peeters) en Roos (Barbara Sarafian). La Sarafian speelt de rol van cassante huisvrouw die duidelijk geen genoegen meer neemt met de rol die haar door manlief is toebedeeld. De scène waarin ze duidelijk maakt dat zijn Valentijnscadeau haar niet kan bekoren is gewoon meesterlijk! Je krijgt zelfs even medelijden met Paul, die op Valentijn duidelijk de tol van zijn ambitie moet betalen…

Eén van de gasten die aanvankelijk alleen op het appèl verschijnt is Walter (Mathijs F. Scheepers). Hij is bloednerveus want hij heeft een blind date met de wellustige Sylvia (Tine Embrechts). Walter kan de prestatiedruk niet altijd aan en verschanst zich dan in het toilet voor wat peptalk met zijn alter ego… Deze taferelen leveren hilarische cinema op! Mathijs F. Scheepers, die we ondermeer kennen van Kinderen van De Windt en De Smaak van de Keyzer, toont hiermee pas echt zijn kunnen als acteur. Een andere ‘eenzame’ gast is Frank (Koen De Bouw). Hij probeert zaalverantwoordelijke en mede-eigenares van het restaurant, Pascaline (Sara De Roo) na een afwezigheid van 23 (!) jaar terug te winnen. Sterker nog, hij wil haar overtuigen om hem te volgen naar Buenos Aires. Pascaline heeft enerzijds samen met haar broer Angelo (Axel Daeseleire) jarenlang gevochten voor het restaurant, maar heeft anderzijds al 23 jaar geen liefdesgeluk meer mogen proeven… Ze staat dus voor een verscheurende keuze. De heftige band tussen broer en zus komt bijzonder mooi tot uiting als Angelo zijn zus uit alle macht wil overtuigen om te blijven.

Het contrast tussen de hectische keuken waar Ingrid (Anemone Valcke) en Kevin (Thomas Janssens) draven voor chef Angelo en de zaal waar alles aanvankelijk gemoedelijk verloopt, kan bij momenten niet groter zijn. Deze tegenstelling brengt de nodige vaart in het verhaal. Zoë Thielemans kan zonder verpinken de revelatie van de film genoemd worden. Ze speelt Emma, de nieuwsgierige tienerdochter van de chef die ook in de keuken rondhangt. De guitige krullenbol houdt zich flink staande tussen de verschillende door de wol geverfde acteurs. Haar rol wint trouwens aan belang naarmate de film zijn einde nadert…

Het culinaire aspect van de film is mooi verweven in het verhaal. Als toeschouwer word je verlekkerd door de meest exquise gerechtjes. Wat te denken van een gratin van oesters met spinazie en champagnesaus of een frivole framboos? Ook op de mise en place en de bediening valt niets aan te merken. Zo ging kelner Lesley (Wouter Hendrickx) in de leer bij een topsommelier en werd het keukenteam gedrild door chef-kok Peter Van Der Staey. Als je een film maakt in een regio waar je om de oren geslagen wordt met kookprogramma’s, is dat uiteraard geen overbodige luxe. Alle gekheid op een (saté)stokje: deze prent is een must see voor de komende kerstvakantie en het herbekijken waard op Sint-Valentijn!

Valerie Druart

Wij mogen vijf pakketten van Brasserie Romantiek weggeven (met een duoticket voor de film, een kookschort , een kookwekker en een leuke boodschappentas!). Iets voor jou? Mail dan jouw favoriete brasserie/restaurant/eetplek naar steps@roularta.be en laat ons waarom deze zaak jouw favoriet is. Vergeet ook je gegevens niet. Donderdag kiest onze onschuldige hand de vijf gelukkigen!