Van oud naar nieuw met Sofie Lemaire: “Mijn wens voor 2020? Meer rust vinden”

1073

Presentatrice Sofie Lemaire (36) heeft er naar eigen zeggen een heftig tv- en radiojaar opzitten. “Dat is op zich positief, maar ik zal blij zijn als het wat rustiger wordt”, zegt de geboren Mechelse en getogen Brugse. Voor die stilte waar ze zo naar verlangt, wacht eerst nog een stormpje: de lancering van haar Canvas-programma ‘Meer vrouw op straat’ begin maart 2020. Wij blikten al even vooruit én keken mee over Sofies schouder naar haar voorbije jaar.

door Thomas Rosseel

Al bijna een jaar gidst Sofie Lemaire de queeste naar meer vrouwennamen in de Vlaamse en Brusselse straten. Er werden op verschillende plaatsen #Meervrouw-opstraat-containers gedropt waarin passanten suggesties konden achterlaten en alle stads- en gemeentebesturen werd gevraagd om kritisch in eigen boezem te kijken. Hoe scoren zij als het op vrouwelijke plaatsnaamborden aankomt? Het resultaat van dit alles krijgen we in 2020 te zien op Canvas, met als startdatum de week van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. “Het onevenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen is enorm. Er zijn gemeenten waar zelfs geen enkele straat, pleintje of pad naar een vrouw is vernoemd. Aan de geschiedenis kunnen we niets veranderen maar aan de toekomst wel, met een moderne blik”, is Sofie haar gedreven en feministische zelve.

Wie moet er zeker nog een plaatsje krijgen?

Ik heb stiekem een verlangen voor de ‘Mijn-moederstraat’. Heel veel mensen nomineren hun moeder omdat ze een goede band hebben en haar dankbaar zijn. Met één dorp of stad waarin we dat gedaan krijgen, zou ik al heel blij zijn. Zie het als een soort collectieve dankjewel aan al die mama’s. Ik denk bij veel namen waar we nu op botsen: zo straf dat we jou nog niet kenden, jij verdient zo hard een plek.

Zou je eigenlijk zelf ooit een straatnaam willen hebben, als initiatiefneemster van deze actie?

(lacht) Nee, daar doe ik het niet voor. Als ik de verhalen hoor van de vrouwen die in aanmerking komen voor een straat of die effectief een straat toegewezen kregen, dan denk ik: amai, chapeau. Dat zijn mensen die hun leven hebben geriskeerd tijdens de oorlog en te allen prijze hebben gevochten om de samenleving te vernieuwen. Ik draag een steentje bij met wat ik doe maar dat is niet te vergelijken met de rots die zij hebben versleurd. Die vrouwen verdienen alle eer. Ik ben destijds met dit programma begonnen als overtuigd feministe. Dit voelde natuurlijk en juist aan.

Hoe vier jij deze feestperiode?

Ik heb vakantie en breng de kerstdagen door met familie. Veel eten en gezellig samenzijn, daar draait het om. Nadien gaan we met het gezin (Sofie en haar vriend hebben een zoontje van zes, red.) op skivakantie in het noorden van Italië. Ik kijk er erg hard naar uit. Het wordt onze eerste vakantie in lange tijd. Het is best nodig om de batterijtjes weer op te laden. We hebben er evenveel nood aan als goesting in.

Hoe blik je terug op 2019? Wat zul je onthouden?

Op persoonlijk vlak dat het een heel intens jaar was. Ik lach daar wel bij want op zich is dat positief. Maar ik heb het voorbije jaar radio en televisie gecombineerd en dat weegt nu door. Die combinatie is absoluut niet aan te raden. (lacht) Eigenlijk was het een jaar waarin ik vaak heb gezegd dat ik moe was en eens zou willen slapen. (lacht)

Je zit elke dag met je neus op het nieuws. Zijn er zaken die je kwaad hebben gemaakt?

Kwaad niet echt maar ik kan wel verwonderd zijn over het constante geblaat van meningen, het gebrek aan nuance in debatten en het schreeuwerige en sloganeske dat er bij iedereen wat is ingesijpeld. Mensen trekken zo snel conclusies, wijzen zo snel een ander met de vinger en menen steeds de waarheid in pacht te hebben. Daar heb ik me dit jaar aan geërgerd, net als het jaar voordien trouwens.

Heeft je wens voor 2020 daarmee te maken?

Wel ja. Er mag in 2020 wat meer nuance, rust en twijfel zijn. Dat wens ik iedereen toe. Het lijkt alsof twijfel iets slechts is geworden terwijl dat net interessant is. Als je iets niet weet, ga je luisteren naar verschillende standpunten en daar misschien iets uithalen. Je moet niet altijd zelf aan zet zijn.

En heb je nog een goed voornemen voor 2020?

Meer rust vinden. (lacht) Als ‘Meer vrouw op straat’ afgerond zal zijn, kan ik eindelijk een hele drukke combinatie van twee jobs beëindigen. Ik vind zoveel plezier in radio én tv. Ik doe ze beide vanuit het hart, maar ik zal blij zijn om weer wat meer te ademen.

Zorg dan dat je geen been breekt en een fijn eindejaar gewenst!

Ik doe mijn best, bedankt. (glimlacht)

 

 

(foto vrt)