Vans en het Van Gogh Museum stellen een artistiek ontworpen capsulecollectie voor die Vincent Van Goghs meesterwerken vertaalt naar Vans Classics-schoenen en kledij. Het Van Gogh Museum zal een deel van de opbrengsten van dit project opdragen aan het behoud van Vincent van Goghs erfgoed en kunstcollectie.

Vincent Van Gogh is een van de belangrijkste post-impressionistische kunstschilders in de Westerse kunstgeschiedenis. Hij wordt geroemd om zijn oeuvre dat emotionele, kleurrijke en persoonlijke expressies van het leven uitbeeldt. Vans werkte nauw samen met het team van het Van Gogh Museum en selecteerde werken uit Van Goghs oeuvre die het dichtst aanleunen bij Vans. Zo werden Schedel, Amandelbloesem, Zonnebloemen en Van Goghs zelfportret toegepast op de Vans-collectie en laten ze een nieuwe interpretatie van deze werken zien.

De kleurrijkste stuks zijn geïnspireerd op twee van Vincent Van Goghs bekendste werken, Zonnebloemen en Amandelbloesem. De kunstenaar schilderde vijf grote doeken met zonnebloemen in een vaas in drie tinten geel. Dat deed hij om te illustreren dat je een beeld kan scheppen door slechts één kleur in verschillende tinten te gebruiken. Zonnebloemen bekleedt de Vans Authentic, de boyfriend t-shirt en een hoodie. Amandelbloesem symboliseert nieuw leven en representeert Van Goghs zoektocht naar sereniteit. Om het schilderij tot leven te brengen, printten de Vans-designers het werk digitaal op satijn voor een bomberjack, een pet en een rugzak.

Elk model uit de Vans x Van Gogh Museum-collectie is afgewerkt met afbeeldingen op de binnenzool die Van Goghs herkenbare penseelstreken verbeelden, samen met de logo’s van Vans en het Van Gogh Museum. Elk item uit de collectie bevat ook een speciale hashtag die de historische feiten achter elk Vincent Van Gogh-kunstwerk in de verf zet.

De collectie kun je hier bekijken:

De Vans x Van Gogh Museum-collectie is beschikbaar via vans.eu, in Vans-winkels en geselecteerde multibrand stores. De collectie wordt ook verkocht via vangoghmuseumshop.com en in de museumshop van het Van Gogh Museum in Amsterdam.