Onder de koepel ‘De gasten van Veerle’ nodigt Veerle Dobbelaere je bij haar thuis uit om een moment voor jezelf te nemen om rust, inspiratie en nieuwe inzichten te vinden. Wij testten de formule ‘De tafels van Veerle’ uit en gingen met een blije buik en een nieuw paar vleugels naar huis.

“Een dag vol voedsel voor lichaam en geest klinkt voor velen zweverig”, vertelt Veerle Dobbelaere, bekend als actrice en gediplomeerd coach. “Maar één ding is zeker: alle Vlamingen houden van tafelen. Met ‘De tafels van Veerle’ probeer ik de drempel te verlagen om te ontmoeten en dicht bij jezelf te gaan staan.”

Als bourgondische Belg met een interesse voor zelfontplooiing ga ik met graagte in op de uitnodiging. Alleen het thema schrikt me af: ‘succes’. Het is een woord waar ik eerlijk gezegd de kriebels van krijg. Mijn eerste associatie? Zelfhulpboeken en artikels met de titel ‘Hoe word ik succesvol?’ en het kleurboek aan zogenaamd succesvolle levens op sociale media. Voor ik aanbel aan het huis in Berchem, overloop ik nerveus mijn palmares. Hoe zou ik mezelf succesvol kunnen noemen?

Succes benoemen

Mijn nervositeit blijkt ongegrond. Door de ontvangst bij haar thuis en haar naturel en warmte, stelt gastvrouw Veerle Dobbelaere ons meteen op ons gemak. We zijn met z’n zevenen. Nieuwe gezichten: sommigen met nog een beetje groen achter de oren, anderen met ervaring die elegant in beginnende rimpels verschijnt. Het verschil in leeftijd weerspiegelt zich in de verhalen die we delen. En langs de andere kant worden we leeftijdsloos door open over onze successen met elkaar te praten. Het zijn nochtans geen evidente vragen die Veerle Dobbelaere ons stelt. “Wat zijn jouw 20 belangrijkste successen van de laatste 15 jaar?” Slik. Mijn balpen aarzelt.

Maar bij het schrijven en delen van successen en succesjes proeft het woord plots niet meer zo vies. Het blijkt een opvallende paradox: enerzijds is onze maatschappij op succes gericht en willen mensen dit uiterlijk vertonen, anderzijds hebben velen het individueel moeilijk om hun succes te benoemen. Tijdens het opschrijven en delen van onze inzichten, ontdekken we nochtans dat we ook trots mogen zijn: het recht krabbelen na een liefdesbreuk, het onderhouden van jarenlange vriendschappen, het vinden van de juiste job na een burn-out. We constateren dat onze eerste associatie met succes professioneel gebonden is maar dat onze belangrijkste successen vaak emotioneel zijn. Op vraag van onze gastvrouw staan we stil bij ons aandeel in het succes: welke positieve kwaliteiten hebben dit mogelijk gemaakt?

Met de trottinette in plaats van de Porsche

Na het deelmoment, begeleidt Veerle Dobbelaere ons tijdens een mindfulness- en visualisatieoefening. We staan stil bij hoe we onszelf voelen, hoe ons lichaam aanvoelt en we verwerken visueel de inzichten die we opdeden. Daarna worden we uitgenodigd aan een versierde herfsttafel. Voor ‘De tafels van Veerle’ wordt er steeds samen gewerkt met een inspirerende kok. Deze keer is dat Evy van Evy’s Flavour die ons met haar heerlijke, pure keuken verwent.

Het is een fascinerend fenomeen. Hoe kwetsbaarheid aanstekelijk wordt. Door de openheid van onze gastvrouw en de andere gasten, voel ik zelf geen gêne meer om te delen. Sommige verhalen en inzichten zijn niet meteen licht verteerbaar. En toch gaan we allemaal met een (ver)licht gevoel naar huis. Alsof we iets hebben kunnen achterlaten. En tegelijkertijd veel hebben meegenomen. Om het met de woorden van Veerle Dobbelaere te zeggen: “Je ervaart het leven anders als je even je Porsche verruilt voor een trottinette.” (tekst: Maren Moreau)

Info. www.degastenvanveerle.be

Wedstrijd!

Wij mogen één plaats voor ‘Het Moment’  wegschenken onder onze lezers. Het Moment is een workshop waarbij Veerle Dobbelaere je even onderdompelt  in het NU tijdens een 2 uur durende workshop. Op een speelse manier prikkelt ze je zintuigen om actiever te leren genieten van het moment. Ondertussen weten we allemaal dat in het moment zijn meer geluk, kracht en succes brengt; alleen weten we nog niet altijd hoe we dat het beste doen en meenemen in ons dagelijks leven. Veerle geeft je inspiratie en praktische tips om op regelmatige tijdstippen stil te staan bij wat NU belangrijk is voor jou. Meer info: www.degastenvanveerle.be.

Zin om deel te nemen? Geef het juiste antwoord op de wedstrijdvraag en vul onderstaand formulier in. Deelnemen kan tot en met 7 december.

Wedstrijdvraag: wie is de gastvrouw bij De tafels van Veerle?