Vegan is de trend en heb je zelf goede voornemens genomen om vaker plantaardig te eten? Met deze supergemakkelijke tips tover je in no time een vegan maaltijd op tafel. Ook op die onvermijdelijke hectische dagen!

Inspiratie is the key

Zoeken naar vegan gerechten in de Belgisch-Franse keuken is een verloren zaak. Kijk liever over de landsgrenzen heen en ontdek wat bijvoorbeeld de Italianen, Libanezen, Indiërs, Japanners, Thai en Mexicanen te bieden hebben op culinair vlak. Geen kookboeken nodig: Google puilt uit van de recepten. En geef nu toe: zelf een taco of pizza in elkaar flansen, is een stuk makkelijker dan je entrecote perfect gebakken te krijgen.

Inspiratie is overrated

Geen fan van die exotische keuken of gewoon geen tijd? No problemo. Bijna elke klassieker is makkelijk te veganizen. Spaghetti? Vervang je gehakt door vegetarisch gehakt. Dat vind je in letterlijk élke supermarkt. Frietjes met een hamburger? Bak je frietjes in plantaardige olie of in de oven en leg een plant-aardige burger tussen je broodje. Vervang de kip in je vol-au-vent door plantaardige kipstukjes en gebruik sojaroom. Mag het toch nog wat makkelijker? Zet gekookte aardappelen en groenten met een vegan burger, nuggets of worst op tafel.

Mooi aanbod in de supermarkt

De keuze aan vegan producten groeit elk jaar. Niet enkel in gespecialiseerde natuur- of biowinkels, maar ook in gewone supermarkten. De klassieke groenteburgers ken je ondertussen wel, maar wist je dat er zelfs vegan fetakaas, Zwan-worstjes en boterhamworst bestaan? In de ene winkel is het aanbod wat uitgebreider dan in de andere, dus vraag even hulp als je niet meteen vindt wat je zoekt.

Probeer enkele producten uit en laat je niet ontmoedigen door één product dat je niet lekker vindt. Kies in eerste instantie voor vleesvervangers die je vertrouwd voorkomen. Laat ‘lastige’ producten die wat oefening vergen in het begin links liggen. Ja, inderdaad, we bedoelen tofu.

Wat op restaurant?

Heb je Tournée Minérale vervangen door een plantaardige maand en word je nét nu uitgenodigd voor een etentje op restaurant? Geen nood, je hoeft niet af te zeggen of al meteen te zondigen. Een telefoontje op voorhand kan wonderen doen. Vergeten te bellen? Een ervaren kok kan improviseren met iets simpels als bladerdeeg of gegrilde groenten.

Ga je naar de Italiaan of een sushirestaurant? Dan heb je geluk, want daar staat sowieso wel iets vegan op de kaart. Vraag een vegetarische pizza zonder kaas (ligt minder zwaar op je maag!) of sushi met groenten. Wedden dat je meteen verkocht bent voor de maki met avocado?

Meer vegan dan je denkt

Het zou je verbazen hoeveel etens-waren al vegan zijn. Er werden zelfs hele social mediapagina’s en websites gewijd aan ‘accidentally vegan’ producten. Dat humus vegan is, wist je misschien al. Maar ook guilty pleasures als Oreo’s, Delacre Café Noir-koekjes en de choco van Boerinneke bevatten nul komma nul dierlijke ingrediënten.

Hoeveel verborgen vegan producten heb jij al in huis? Check je voorraadkast maar eens.

Tip! Het perfecte vegan alternatief

Melk: soja-, haver-, amandel-, rijst-, hazelnootmelk
Boter: sojaboter
Room: soja-, kokosroom
Yoghurt: kokos-, soja-yoghurt
Strooikaas: Violife (AH of Delhaize) of Vegan Deli (Carrefour)
Gehakt: soja-, seitan-, tofugehakt
Kaviaar: Cavi-Art (Delhaize)
Kipstukjes: Greenway (Delhaize) of De Vegetarische Slager
En nog veel meer. Check het aanbod in jouw lokale supermarkt!

Tekst: Anouk Mouton / Beeld: Getty Images