Iedereen aan de veggie-BBQ

300

3 JULI 2014 | Zomerse dagen… gezellige bbq-momenten! En daar hoeft niet altijd vlees of vis aan te pas te komen. Een veggie barbecue is een lekker en makkelijk alternatief. Gooi dus die groentjes, veggieworstjes, tofubrochettes en seitanspiesjes op de barbecue en… verras je smaakpapillen.

Heerlijk barbecueën zonder vlees of vis, is helemaal niet saai of moeilijk. Om dat aan te tonen, lanceerde EVA in 2010 de Nationale Veggie BBQ-dag. En met succes, steeds vaker duiken veggiesuggesties op in barbecuespecials en krijgen plantaardige bereidingen een plekje op de grill. Komende zaterdag 5 juli wil EVA weer zoveel mogelijk mensen veggie laten barbecueën. Dat kan bij hen thuis zijn, bij familie en vrienden of bij een van de lokale EVA-groepen. Wie een fotootje van zijn veggie barbecue op 5 juli op de facebookpagina van EVA post, maakt bovendien kans om een plantaardig BBQ-pakket van Greenway met brochettes en Chick’Pieces te winnen.

VEGGIE BBQ-IDEETJE: SEITAN-PEPER-SPIESJES
Ingrediënten (4 personen)
• 400 g seitan
• 1 bosje lente-uitjes
• 4 teentjes knoflook
• 75 ml arachide-olie (of een andere neutrale olie)
• 3 sjalotten
• 1 à 2 rode chilipepers (fijngesneden en van de zaadjes ontdaan)
• 1,5 el verse gember (fijngesneden)
• 2 el zwarte peperbollen
• 1 el korianderzaad
• 2 à 3 el sojasaus
• 1,5 el bruine suiker

Bereiding
1. Maak eerst de marinade: laat de sjalotjes, chilipepers, knoflook en gember in een pan op een zacht vuurtje garen in de olie. Dat duurt ongeveer 10 à 15 minuten.
2. Ondertussen maal je de peperkorrels en het korianderzaad grof in een vijzel. Voeg de gemalen specerijen, de sojasaus en de suiker toe aan de sjalotjes in de pan, roer om en laat alles nog een doorwarmen.
3. Snijd de seitan in blokjes. Giet de deels afgekoelde marinade samen met de seitanblokjes in een plastic zak, knoop de zak dicht en leg enkele uren tot een nachtje in de koelkast zodat de smaken goed in de seitan kunnen trekken.
4. Snijd de lente-uitjes in stukken, giet de seitanblokjes af (bewaar de marinade!) en steek de blokjes en lente-uitjes afwisselend op een satéstokje. Grill de spiesjes krokant op de BBQ terwijl je ze af en toe nog eens bestrijkt met de rest van de marinade.

Meer veggie-bbq-receptjes vind je op www.veggiebbqdag.be. Smakelijk!

Isabel Deraedt