Verbouwen zonder slapeloze nachten doe je zo

359

Stof, ongemakken, hoofdpijn, geldzorgen… verbouwen, daar krijg je stress van, zeker als je tijdens de verbouwing in je huis blijft wonen. Deze tips nemen niet alle stress weg, maar zorgen misschien wel voor een paar slapeloze nachten minder.

Happy couple.

1. Wie is er allemaal bij betrokken?

Ga je veel zelf doen, of hebben jullie twee linkerhanden en zie je dat helemaal niet zitten? Ga je een aannemer bellen, een architect? Contacteer verschillende mensen, laat verschillende offertes maken, en hou alle gegevens goed bij. Denk ook al even na welke handige vrienden of familieleden je kan optrommelen om te komen helpen.

2. Hoeveel mag het kosten?

Bereken wat je verbouwing gaat kosten. Een gesprek met een aannemer kan hierover al veel duidelijkheid scheppen. Misschien heb je wel recht op een renovatiepremie?

3. Hoe zit het met die vergunningen?

Soms is voor een verbouwing een vergunning nodig. Informeer je goed bij de gemeente!

4. Denk aan de buren

Informeer hen over je plannen, en laat hen weten dat er wat lawaai zal zijn. Beter een goede buur…

5. Overleven in je huis

Plan op voorhand alle logistiek. Waar zal je koken, slapen en je wassen? Wat gebeurt er met je meubels? Huur je een box om ze in te stockeren? Is er een plek waar je er even tussenuit kan als je een mental breakdown nabij bent? Verbouw je de keuken of badkamer, dan is het handig om een kamer waar niet gewerkt wordt om te bouwen tot tijdelijke (zo knus mogelijke) studio. Zet er een zetel, een vuurtje om te koken en wat verwarming.

6. Werk met een deadline

Zet er wat druk achter. Neem een deadline op in het contract met de aannemer. Zo heb je ook een datum om naar uit te kijken…

7. Blijf ademen

Deze vervelende situatie zal eindigen. Ooit.