Veel extra feestkilo’s zullen er dit jaar mogelijk niet zijn, maar ‘corona-kilo’s’ zijn wel degelijk een fenomeen. Liefst de helft van de Belgen zegt verdikt te zijn de afgelopen maanden, zo blijkt uit een bevraging van online apotheek Viata.be bij 1000 Belgen*. We nemen dan ook massaal onze toevlucht tot snoep en take-away, voornamelijk om de verveling tijdens de lockdown tegen te gaan en onszelf toch nog wat te gunnen. Bij de feestdagen verwacht een vijfde wel net minder aan te komen dan andere jaren.

Meer snoepen (27%), bingewatchen (25%) en onszelf meer verwennen met take-away (21%): ziehier 3 populaire manieren om toch nog wat te genieten tijdens deze lockdown. Niet verwonderlijk dus dat de kilo’s er bij bijna de helft van de Belgen stevig aanvliegen. Nog meer zelfs dan tijdens de eerste lockdown, toen ook al een derde van de Belgen aankwam. En bij 26% is dit ook een pak meer dan andere jaren.

“Grote boosdoener is de verveling en het gevoel dat dit het enige is dat we nog hebben om onszelf eens te verwennen”, legt apothekeres Annelies Vanderlinden van Viata.be uit. “Begrijpelijk, maar eten en snoepen als troost is niet echt een goede manier om met deze situatie om te gaan.”

Sporten is een uitdaging

Ook stress en zorgen, waar de helft van de Belgen deze lockdown meer last van heeft, spelen een rol. En het feit dat bijna 7 op de 10 vinden dat ze te weinig bewegen, 16% sport heeft vervangen door creatieve bezigheden zoals koken en knutselen en 12% zelfs helemaal gestopt is met sporten door de lockdown, helpt ook niet om de corona-kilo’s tegen te gaan. “Slechts 5% is van buitensport overgeschakeld naar indoor-sporten zoals virtuele fitness en 8% heeft een individuele oplossing gevonden voor teamsporten. Jammer dat deze alternatieven zo weinig aantrek kennen”, aldus Vanderlinden. “Er zijn veel mogelijkheden om thuis verder te sporten. Ik hoop dat we deze nog zullen leren ontdekken. Want dat zou, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht, een groot verschil maken voor onze gezondheid.”

Wel opmerkelijk is dat we minder troost zoeken in ongezonde gewoontes zoals alcohol drinken (22% minder dan anders) of roken (7% minder).

* Bevraging uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau IVOX bij 1000 Belgen.