Fraaie natuur, topgastronomie en vooral veel animo: De Kempen heeft het allemaal!

Voor dagjesshoppers maar ook voor natuurliefhebbers, stille, culinaire of avontuurlijke genieters en cultuur- en erfgoedjagers is de Kempen een aards paradijs. Wandelen en fietsen door oogstrelende landschappen, chillen op zilverwitte stranden, sportieve en avontuurlijke uitdagingen, een optreden of tentoonstelling meepikken of grasduinen in het boeiende verleden, … alles kan.

Shoppen: mooie mix aan zaken

Shoppers die aan de drukte van grote metropolen willen ontsnappen, zakken graag af naar de Kempense provinciesteden of kleine dorpen waar ze warm onthaald worden en genieten van een persoonlijke service. Van het aanbod zou je wel eens van je sokken geblazen kunnen worden: grote ketens, winkelcentra en baanwinkels maar ook de spreekwoordelijke witte raven. In de Kempen vind je ze nog, de schaars geworden ambachtswinkels en kleinere modezaken die charmeren met een aparter aanbod.

Cultuur: talent in galerijen en op podia

Terwijl het ene museum folklore in de etalage zet, zet een ander vermaarde kunstenaars in de verf. Terwijl in een parochiezaal een plaatselijke toneelgroep een stuk opvoert, verschijnen in cultuurcentra bekende woord- en beeldartiesten op het podium. In de ‘stille’ Kempen staan uitersten broederlijk naast mekaar. En vergeet vooral de schare aan gerenommeerde kunstenaars niet die uit Kempense klei werden opgetrokken en die in binnen- maar ook in buitenland furore maken, onder wie Daisi Boman met haar ‘Bomannetjes’.

Culinair: gastronomisch feest

Kempenaars zijn er niet vies van om de handen uit de mouwen te steken, anderzijds zijn het echte genieters. En dat is duidelijk merkbaar wanneer je Kempense producten of gerechten van chef-koks over de smaakpapillen laat wandelen. De keuze aan lokale producten is enorm. Van verfrissend roomijs, koekjes en pralines over abdijkazen, aardbeien en kraakverse asperges tot lokaal gebrouwen bieren, straffe geestenrijke dranken, en zelfs saffraan. Culinair genieten, dat doe je volop in de Kempen!

Natuur: hét land van de buitenpretjes

Met haar weidse landschappen, kabbelende beekjes, zilverwitte stranden, purperen heides, mysterieuze ruïnes, schaduwrijke bossen, … is de ‘stille’ Kempen hét land van de buitenpretjes. Je kan talrijke themawandelingen of -fietstochten ondernemen, of kiezen voor het knooppuntennetwerk. Naast prachtige natuurgebieden kan je er nog onontgonnen parels ontdekken. Maar ook paardrijden, mountainbiken, kabouters bezoeken, kanovaren en meer kan hier: de mogelijkheden zijn legio.

Agenda: onze aanraders

In het waterdoecentrum Hidrodoe (Haanheuvel 7, Herentals, www.hidrodoe.be) kom je alles te weten over water. In Pakawi Park (Bukenberg 45, Balen, www.pakawipark.be) ontmoet je dan weer veel (wilde) dieren.
Circusfans tekenen op 10, 11 en 12 september present in en rond Cultuurhuis de Warande
(Warandestraat 42, Turnhout) voor Plein de Cirque. Info en tickets via www.warande.be.
Door de mogelijke uitroeping tot Unesco werelderfgoed voor Wortel Kolonie organiseert
Natuurpunt Markvallei er elke zondag in september een gratis gegidste wandeling. Meer
info via www.natuurpunt.be/agenda.
Tot slot tippen we ook nog de gratis fietszoektocht van de Olense Kartoenale (nog tot
4 oktober). Info: www.olen.be.

Meer weten? www.kempen.be of bij de plaatselijke toeristische diensten.

(Tekst en foto’s: Elle Van Loy)