Een mooie portie natuur, heerlijke lekkernijen en nog veel meer … Pelt is een prachtige parel om te ontdekken!

Pelt heeft zijn inwoners en gasten heel wat te bieden. Een stevige portie natuur bijvoorbeeld, uitermate geschikt voor fietsers en wandelaars, maar ook voor ruiters. Dankzij onder andere Bosland en de Groote Heide heeft de gemeente natuurlijk heel wat troeven om kinderen en families een fantastische tijd te laten beleven. Maar er is nog veel meer te ontdekken in wat voor de fusie nog gewoon Neerpelt en Overpelt heette. We geven je hierbij wat inspiratie voor enkele leuke uurtjes genieten in je eigen buurt.

Cultuur: Klinkende klankkunst

Tussen de bomen van het Klankenbos zit een unieke verzameling klankinstallaties verscholen. De kunstwerken zijn een prikkeling voor het oor en een streling voor het oog. Tijdens een bezoek aan het Klankenbos word je uitgedaagd om op een bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Een bijzondere ervaring voor mensen van alle leeftijden. De collectie van 18 installaties van internationaal bekende klankkunstenaars staan verspreid in Provinciaal Domein Dommelhof. Iedereen is welkom en kan het geheel op eigen houtje verkennen. Gratis en op elk moment van de dag. Info: www.klankenbos.be.

Shoppen: Heel wat moois en lekkers

Pelt maakt deel uit van Bosland dat straks graag erkend wil worden als nationaal park. Wist je dat Bosland ook enkele streekproducten heeft? De Tree Gin, Bosland-praline en de Bosland-koekjes moet je geproefd hebben! Naast de klassieke jeneverbes bevat Tree Gin een aantal verrassende ingrediënten uit Bosland: paardenbloem en hondsdraf, bijvoorbeeld. Maar ook schapenzuring, een typische plant uit deze streek. De Bosland-praline is een uitgekiende combinatie van hazelnoot, boskruiden en bosvruchten en de Bosland-koekjes kan je het best omschrijven als een kruising van speculaas en een Bretoens zanddeeg.

 

Onze aanraders: De Kempische Exclusieve – Era Tournier – New Look Fashion

Mooie historische en groene parels, tal van leuke winkel- en eetadresjes,… Pelt heeft het allemaal! De stad ligt midden in de prachtige streek en heeft flink wat te bieden voor de dagtripper.

Ontdek samen met Cynthia Reekmans Pelt!
In samenwerking met ERA Tournier, New Look Fashion & De Kempen Exclusive

Disclaimer: bij het opnemen van deze video werd rekening gehouden met de verplichte coronamaatregelen zoals voldoende afstand houden, verplichte mondmaskers voor de crew en dubbele micro’s.

Geplaatst door Steps Magazine op Vrijdag 8 oktober 2021

Agenda: Toffe Teutenmarkt

Eén keer per maand kan je in deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille aan Lille Dorp naar de toch wel unieke Teutenmarkt. Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten zoals honing, brood en banket, groenten en fruit, wijn, appelsap, advocaat en noem maar op. Voor de kinderen is er een springkasteel, kindergrime en een workshop voorzien. De markt vindt telkens plaats tussen 9.30 uur en 12 uur en de volgende editie staat op zondag 31 oktober gepland. Een bezoekje meer dan waard! De gemeente voorziet voor iedere standhouder gratis een overdekte stand. Info: 011 94 93 63 of via teutenmarkt@hotmail.com.

Actief: Superveel speelplezier

De gemeente telt heel wat kleinere buurtspeelpleintjes met speeltuigen. Zo’n 30 in totaal, verspreid over alle wijken. De drie grote speeltuinen zijn een must om eens met de kindjes te doen. ‘t Pelterke, De Bosuil en de Scoutsrally zijn ook ver buiten de gemeentegrenzen gekend en geliefd voor eindeloos speelplezier. Wist je dat je kan overnachten aan De Bosuil? Er is een jeugdverblijfcentrum met ruimte voor liefst 60 personen. Aansluitend bij het verblijfsgebouw ligt een kampeerweide voor tenten en een speelweide met bos en er is ook een kampeerautoterrein.

Natuur: Grenzeloos genieten

De Groote Heide is een prachtig natuurgebied met een unieke biodiversiteit aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Ben je van plan dit prachtige natuurgebied te bezoeken, begin je avontuur dan bij het bezoekerscentrum Hageven/De Wulp in Pelt. Kom voor je tocht even binnen kijken, om daarna buiten meer te zien. Het gebied staat bekend om zijn unieke vloeiweiden. De bloemenpracht met onder andere de brede orchis en herfsttijloos is een streling voor het oog. Het natuurgebied is liefst 6.000 ha groot! Info: www.degrooteheide.eu.

Meer weten? Check www.gemeentepelt.be.

(Tekst: Michel Vanderfeesten / Foto’s: Gemeente Pelt)