Verlovingsringen en trouwringen zijn het symbool van jullie liefde. Wat is nu juist het verschil? Aan welke vinger draag je welke ring? Hoe kies je een ring voor altijd? Wij loodsen je door het doolhof van vragen en valkuilen.

Verlovingsring en trouwring: het verschil

De verlovingsring, die gegeven wordt bij het huwelijksaanzoek, heeft traditioneel gezien één dominante steen, mogelijk omgeven door kleinere steentjes. Een trouwring is de ring die tijdens de huwelijksceremonie wordt gegeven. Deze is doorgaans iets eenvoudiger, zonder grote steen. Dat maakt de verlovingsring doorgaans een stuk duurder dan de trouwring.

Waar draag je welke ring?

De traditie zegt dat de verlovingsring en trouwring samen worden gedragen om de ringvinger van je linkerhand. De trouwring draag je aan de binnenkant, het dichtst bij jouw hart. Maar het kan ook anders. Als de ringen niet samen passen, kan je ze net zo goed apart dragen.

Budget

Ter illustratie: in Amerikaanse grootsteden wordt vaak meer dan het dubbele van een maandloon besteed aan de verlovingsring. In ons land zijn we iets meer bescheiden, al kan het budget ook serieus oplopen. De keuze is voor iedereen anders. Tip: Verreken de prijs van de trouwringen mee in het totale budget. Vraag jezelf af hoe belangrijk je de ring vindt ten opzichte van catering, locatie en omkadering en maak op basis van dat antwoord een keuze in budget voor de ringen.

Wanneer koop je de trouwringen?

Wacht niet tot het weekend voor de bruiloft. Begin de zoektocht tijdig zodat je de juiste keuze maakt. Als de ringen op maat gemaakt moeten worden of de maat nog moet worden aangepast, beslis je maar beter enkele maanden op voorhand over de ringen.

Steps to the rescue: te vermijden acties

Er liggen wel wat valkuilen op de loer waarin je maar beter niet trapt.
Tip 1: De partner die een aanzoek plant, neemt het best een bestaande ring mee naar de juwelier. Zo is de maat meteen juist. Eens het huwelijksaanzoek is gebeurd, wil je toch geen weken meer wachten tot er gepronkt kan worden met die verlovingsring?
Tip 2: Ook wij zijn fan van online shoppen maar een verlovings- of trouwring is misschien net iets té belangrijk om zo te kopen.
Tip 3: Trends zijn er altijd, maar ga beter voor een tijdloos exemplaar. Een kleedje kan je elk seizoen inwisselen voor een ander, die ring blijft altijd dezelfde.

Niets is voor altijd

Uiteraard hoop je voor altijd samen te blijven, maar die boodschap hoeft niet voor jou en jouw ring te gelden. Zijn jullie op een bepaald moment uitgekeken op de ringen of blijkt dat hippe model van toen toch wat oubollig te worden? Geen nood, laat de ringen opnieuw versmelten en maak er iets totaal nieuws van.

Jullie kiezen!

Er bestaat een traditie, maar iedereen heeft ook zijn eigen voorkeur en mogelijkheden. Niets van wat hierboven staat, mag als een verplichting voelen. Het is zoals je hele huwelijk: maak in alles de keuze waar jullie zich goed bij voelen. Sommige mensen dragen niet graag een ring, dus waarom het budget van de ringen niet aan de partner toewijzen die er wel van houdt? Misschien laat je liever een ring tatoeëren of geef je de voorkeur aan een halsketting als verlovingsjuweel? Alles kan en alles mag, zolang jij en je partner het er maar over eens zijn.

Auteur: Valerie De Groodt / Foto: Unsplash