Verrassend: je wordt dikker door naar dunne mensen te kijken!

1037

6 FEBRUARI 2014 | Probeer jij af te vallen en heb je bij wijze van motivatie een foto van een slank model aan jouw koelkast hangen? Niet doen! Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat mensen die op dieet zijn moeilijker afvallen wanneer zij herhaaldelijk blootgesteld worden aan een foto van een dun model. Soms neemt het gewicht zelfs toe.

 “Mensen die lijnen raken gedemotiveerd om nog moeite en energie te steken in het – voor hun gevoel – toch onhaalbare doel, waardoor ze er vanaf zien”, zegt Anne-Kathrin Klesse van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.

Zij deed onderzoek naar het thema en kwam tot een aantal verrassende vaststellingen. Zo laat een extreem dun model een einddoel zien dat erg ver weg ligt van je ‘huidige zelf’. De kans is groot dat je gevoel van demotivatie jou vlugger naar ongezonde snacks doet grijpen.

104248598

Het onderzoek

Klesse voerde twee studies uit bestaande uit twee dieetprogramma’s die elk een week duurden. De deelnemers aan de twee dieetprogramma’s waren studentes die wilden afvallen. In beide studies kregen alle deelnemers een dagboek mee om gedurende de week hun eetgewoonten in bij te houden.

In studie 1 kreeg de helft van de deelnemers een dagboek met op de kaft een foto van een dun model. Op het dagboek van de andere groep stond een neutrale, dieetgerelateerde foto (een meetlint).

In studie 2 kreeg de ene helft tevens een foto van een dun model, en zag de andere helft hetzelfde model maar via Photoshop aangepast aan iemand met een doorsnee, gemiddeld gewicht.

Het resultaat

In beide studies hadden de deelnemers die geconfronteerd werden met het dunne model er significant minder vertrouwen in dat ze hun doel zouden behalen. Dit had tot gevolg dat ze ook daadwerkelijk minder resultaat boekten: de groep die steeds de neutrale foto te zien kreeg, slaagde erin gewicht te verliezen. De deelnemers die elke dag het dunne model te zien kregen, bleken minder succesvol en waren zelfs licht aangekomen!

465150835

Onze eigen conclusie?

Wil je graag afvallen, stel dan realistische doelen en spiegel je niet aan extreem magere modellen. Ze zorgen voor een vertekend zelfbeeld en werken demotiverend. En haal asap die foto van de koelkast!

 

Nina Tack