Aantrekkelijke handelszaken, prachtige gebouwen en een flinke portie natuur, … Mechelen heeft heel wat moois in petto!

Aan de oevers van de Dijle pronkt Mechelen als nooit tevoren. De bruisende stad met zijn plattelandsgemeenten vormt het ideale decor voor een dagje of weekendje uit.

Shoppen: Koopdagen

Hippe boetieks, exclusieve winkels en grote modeketens verleiden je in de shoppingdriehoek de Bruul, Onze-Lieve-Vrouwestraat en IJzerenleen. In het verlengde van de IJzerenleen ligt de Hoogstraat, waar traditie en ambacht heropleven. Extra verwennerij is er op 2 en 3 oktober tijdens de Dag van de Klant en op 15 tot 17 oktober tijdens Warm Welkom Weekend. Je kan ook elke eerste zondag van de maand in Mechelen terecht om te winkelen. Wil je iemand een ‘portie Mechelen’ cadeau doen? Dan is de Mechelenbon de oplossing!

Agenda: Mysterieus Mechelen

Op zondag 17 oktober geeft Mechelen haar geheimen prijs. De stad wemelt van oude en mysterieuze symbolen. Wandel mee langs restanten van heidense en middeleeuwse mystiek, sacrale architectuur en heilige geometrie. Je komt die dag meer te weten over de symboliek van de dood van de Heilige Rombouts en de geheimzinnige symbolen van steenkappers. De betekenis van de twee Sint Jannen wordt onthuld. De wandeling eindigt bij de mysterieuze Mechelse wildeman. Info: www.mysterieusmechelen.be.

 

Actief: Rondje Leest – Hombeek

Spring op de fiets en ontdek tijdens Rondje Leest-Hombeek het prachtige Mechelse platteland. Je fietst op deze route oogverblindende natuur en fotogenieke landschappen tegemoet. De Zenne kronkelt door het Hombeeks Plateau dat de perfecte uitvalsbasis vormt om de groenblauwe omgeving van Mechelen te ontdekken. De route is 37,8 kilometer lang en volgt overwegend jaagpaden en landelijke wegen.  Enkele bezienswaardigheden op de route: een whiskystokerij, een paardenmelkerij, Eglegemvijver en het Vrijbroekpark.

Cultuur: Sint-Romboutstoren

Beklim de Sint-Romboutstoren, ontdek meer dan 500 jaar Mechelse geschiedenis en werp een blik op de stad van uit vogelperspectief!  Bij goed weer zie je zelfs het Atomium in Brussel. De beklimming van de toren – 538 treden –  biedt je een totaalbeleving, zowel op de skywalk als de weg ernaar toe. In elke torenkamer ontdek je iets nieuws met de gloednieuwe infosokkels en bezoekersgids. De Sint- Romboutstoren is erkend als werelderfgoed door Unesco. Vroeger werden hier de belangrijkste stadsdocumenten bewaard. De versterkte toren deed ook dienst als belfort: je kon de vijand van ver zien aankomen. De klokken in de toren waren bedoeld om de tijd aan te geven én om alarm te slaan bij gevaar.

 

Natuur: Stiltetuin

Een oase van rust in het hartje van het dynamische Mechelen; dat is de Stiltetuin. Deze tuin aan het  aartsbisschoppelijk paleis en in de schaduw van de Sint-Romboutstoren, opende vorige maand opnieuw de deuren. Een periode van restauratie ging hieraan vooraf. Je vindt dit stukje groen tussen de Wollemarkt en de Schoutetstraat. Slenter er eens rond en bewonder de tuinbergingen, de Lourdesgrot, het tuinpaviljoen maar ook de tuinmuur zelf, die allemaal net gerestaureerd werden.

Mechelen is vlot bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de wagen. Op zaterdag en koopzondagen kan je gebruik maken van de gratis Shopping Shuttle die je vanaf P&R Nekker naar het centrum brengt.

Meer weten? visit.mechelen.be

(Tekst: Mieke Vercruijsse / foto’s Visit Mechelen)