Acne is vervelend! We kunnen er niets anders over zeggen. Het ontsiert je gezicht, zeker als de puistjes in grote getale opduiken. Niet alleen pubers hebben er last van, ook volwassenen kunnen heel wat problemen hebben met hardnekkige acne. We hebben er zelf al jaren last van en we hebben heel wat trucjes uitgeprobeerd. Met deze tips en véél geduld kan je zeker van die puistjes verlost geraken.

1. Denk aan je voeding

Acne is een ontsteking van je huid. Je talgklieren raken verstopt door de olie die je huid aanmaakt.  Dus moet je vermijden dat je huid te vettig wordt, en dat begint van binnenuit. Je schrapt dus best vettige producten uit je dieet als je veel last hebt van acne. Ook melk zou een uitwerking hebben op de huid. Dus dat vermijd je beter en kies bijvoorbeeld voor  amandel- of soyamelk.

2. Voed je huid

Er zijn voedingstoffen die helpen om je huid op peil te houden. Zo is voedsel die veel zink bevat, zeer goed tegen acne. Denk onder ander aan spinazie, broccoli, kool en chiazaad. Het is belangrijk dat je onthoudt dat je huid van binnenuit moet gevoed worden. Dus denk na wat je in je mond stopt als je veel last hebt van acné.

3. Drink veel water

Ja, ik weet het, hier zijn we weer! Maar veel water drinken heeft echt een positief effect, ook op je huid. Het zorgt ervoor dat schadelijk afvalstoffen je lichaam verlaten voordat ze zich kunnen nestelen in je huid.

4. Don’t touch this

Als we een joekel van een pukkel zien, hebben we neiging om eraan te pulken. En dat doe je beter niet. Want je huid is al gevoelig en ontstoken, dus blijf je er best af. Het uitduwen van een puist is helemaal uit den boze, want dan creëer je blijvende littekens in je gezicht.

5. Was je spullen

Omdat je huid ontstoken is en dus een broeinest van bacteriën is, hou je best alles wat in contact komt met je gezicht proper. Dus was bijvoorbeeld je hoofdkussen en je sjaal regelmatig zodat je een nieuwe besmetting vermijdt.

6. Gebruik een ijsblokje

Heb je echt heel veel last van een hardnekkige puist? Als de pijn niet te harden is, dan kan je altijd een ijsblokje gebruiken om je huid wat te verkoelen. Je draait het ijsblokje best in een washandje of zo, rechtstreeks aanbrengen op je huid is geen goed idee. Het zal je puist niet laten verdwijnen, maar de pijn is wel minder.

7. Een pilletje?

Bij vrouwen is acne vaak hormoongerelateerd. Dus een anticonceptiepil kan soms de oplossing zijn tegen hardnekkige acne. Of een andere anticonceptiepil als je blijft last hebben. Er zijn ook kuren tegen acne, maar om daar aan te beginnen, contacteer je het best een dermatoloog.