Koud buiten? Hou het warm binnen! Omdat verwarmen een groot deel van het gezinsbudget opslorpt, is slim verwarmen aan te raden. En dat doe je met volgende tips.

1. Weet wat je wil verwarmen, en wanneer

Bepaal welke delen van je huis je wil verwarmen, en wanneer. Is het bijvoorbeeld nodig om de badkamer de hele dag te verwarmen, of volstaat het ‘s morgens en ‘s avonds? Moet de gang verwarmd worden? Zijn er kamers die je overdag niet gebruikt, zoals bijvoorbeeld de kamers van de kinderen die de hele dag op school zitten? Onthoud dat een kamer één graad lager verwarmen gemiddeld een energiebesparing van 6 à 7 procent oplevert.

2. Zet de verwarming niet helemaal uit

Het is niet de bedoeling dat je de verwarming in kamers die je niet gebruikt helemaal uitzet, want dan dan er schimmelvorming ontstaan. Ook als je het huis uit gaat, heeft het geen zin om de verwarming helemaal uit te zetten. Een volledig afgekoelde kamer opwarmen kost immers meer dan de verwarming iets lager zetten. Een minimum van 15°C wordt aangeraden.

3. Beperk het gebruik van elektrische kacheltjes

In kamers waar geen radiatoren zijn kun je een elektrisch kacheltje gebruiken om de ruimte snel op te warmen. Gebruik zo’n toestel echter niet al te vaak: verwarmen met elektrische kachels is vaak twee tot drie keer duurder dan met de centrale verwarming.

4. Zet tijdig de verwarming op nachttemperatuur

Wanneer je de verwarming uitzet, duurt het ongeveer een uur vooraleer de temperatuur in de kamer met één graad is afgekoeld. In de woonkamer kun je dus ruim een half uur tot een uur voor je naar bed gaat de verwarming al op nachttemperatuur zetten.

5. Gebruik je gordijnen

Laat het zonlicht overdag binnen vallen en sluit de gordijnen als het donker wordt. Overdag profiteer je dan van de warmte van de zon (ook op koude winterdagen), en ‘s avonds houden de gordijnen de warmte binnen. Wel opletten dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken, want dan kan de warmte niet meer circuleren. Beschik je over rolluiken? Ook deze zorgen voor extra isolatie. Laat ze dus naar beneden zodra je ook de gordijnen dichtdoet.

6. Ga op zoek naar eventuele tochtgaten en -spleten

Voorkom dat er warmte wegsijpelt via tochtgaten en -spleten in deuren, ramen en vloeren. Een zelfklevende rubberen afdichting rond deuren en ramen is makkelijk te plaatsen en kan al veel warmte binnen houden. Ook de ouderwetse tochthond voor aan de deur is nog steeds een goed idee!

7. Zorg voor goed onderhouden radiatoren

Eén keer per jaar de radiatoren ontluchten zorgt ervoor dat er geen luchtophoping in de buisjes zit en de warmte zich makkelijker kan verspreiden.

8. Trek warmere kleren aan

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je in je T-shirt zit terwijl de verwarming volop aanstaat. Schaf jezelf warme en comfortabele huiskledij aan, of een extra warme pyjama. En tijdens het televisiekijken ‘s avonds is een fleecedekentje niet alleen gezellig maar meteen ook extra warm.