Vijf onbeleefde gewoonten die je dagelijks doet

543

29 APRIL 2014 | Het wordt wel eens jammerend aangehaald door je opa dat ‘jonge mensen geen manieren meer hebben’. Ook al is het niet fijn om toe te geven, in een wereld waarin we alles beleven via een scherm, durft men al eens onbeleefd te zijn. Je opa heeft dus misschien wel gelijk, want hier zijn vijf onbeleefde gewoonten die we allemaal al eens toegepast hebben.

Overdaad aan gsm-gebruik
Niet wegkijken van je gsm of smartphone als je eten bestelt of gelijk welke andere sociale situatie waarbij oogcontact gewenst is, is heel onbeleefd. Die mail kan toch echt wel enkele minuten wachten.

Langs de verkeerde kant van het voetpad wandelen
Vooral in steden is dit een groot probleem, het creëert een chaos van mensen die elk een andere kant op moeten en vaak niet willen wijken voor mekaar. In dezelfde categorie: slenteren of plots stoppen in het midden van een drukke wandelgang.

Met je groep het hele voetpad innemen
Je bent op stap met enkele vriendinnen en wandelt gezellig op het voetpad in hartje Brussel. Dat klinkt heel fijn, maar je belemmert ook de weg voor heel wat andere mensen die ergens heen moeten. Hou daar een beetje rekening mee.

Deur niet openhouden
We hebben het niet over de deur openhouden voor iemand die je kent en met wie je op stap bent (al blijft het altijd fijn als iemand dat doet). We hebben het over de deur niet in iemands gezicht laten slaan. Kijk eens achter je of er niemand volgt en hou de deur eventjes vast. Zoveel moeite kost dat niet.

Onbeleefd openbaar vervoer-gedrag
Mensen die elke dag moeten pendelen met het openbaar vervoer weten dat het niet altijd evident is om de kalmte te bewaren. De vertragingen of overvolle treinen zijn geen fijne manier om je dag te beginnen, maar dat geeft je niet het recht om onbeleefd te zijn. Enkele van de meest voorkomende gedragingen die écht niet aanvaardbaar zijn: je handtas op de zetel naast je plaatsen, een plaats vrijhouden op een overvolle trein, je nagels knippen, luid aan de telefoon praten of een roddelsessie houden met je vriendinnen. Er is een plaats en een tijdstip voor die zaken, maar het is niet je dagelijkse treinrit.

Renske De Maesschalck