Vijf redenen waarom je voornemens mislukken

182

2 JANUARI 2014 | De start van een nieuw jaar staat elke keer garant voor talloze lijstjes van goede voornemens. En elk jaar beloven we aan onszelf en aan onze omgeving dat we ze nu écht eens gaan waarmaken. Toch zijn de meeste voornemens sowieso gedoemd om te mislukken en wel om de volgende redenen.

Ten eerste maken veel mensen de fout om te veel voornemens te maken. Iemand wil én afvallen én meer tijd doorbrengen met vrienden én promotie maken op het werk. Dat zijn allemaal intensieve opdrachten waar heel wat tijd en moeite inkruipt. Als dan één voornemen na enkele weken toch niet blijkt te lukken, geven veel mensen dan maar meteen alle voornemens op om tegen het einde van het jaar opnieuw dezelfde (onmogelijke) doelen te stellen. Je kan dus beter kiezen voor één haalbaar doel.

Ten tweede worden veel voornemens te vaag geformuleerd, waardoor het moeilijker is om ze concreet waar te maken. Maak één concreet voorstel, je zal merken dat het veel makkelijker is om bij te houden. Bijvoorbeeld: elke zondagnamiddag langs gaan bij je oma in plaats van algemeen te stellen dat je meer tijd wilt doorbrengen met je familie.

Vervolgens moet je ook voldoende energie en tijd vrijmaken. Enkel een fitnessabonnement kopen, is niet genoeg, je moet ook tijd inplannen om naar de fitness te gaan.

Een vierde reden waarom de meeste voornemens mislukken, is uitstelgedrag. Aanvankelijk willen mensen starten met hun voornemens op 1 januari, maar dat wordt al snel eind januari (‘want een dieet starten met al die nieuwjaarsrecepties is toch onbegonnen werk’) en tegen dan is de goede moed je al in de schoenen gezakt.

Ten slotte willen mensen te snel resultaten zien, waardoor ze het opgeven als er zich een eerste tegenslag voordoet. Geef jezelf genoeg tijd, of nog beter, geef jezelf geen deadline maar werk gewoon elke dag zo hard mogelijk om dat specifiek voornemen ooit te bereiken. Na een tijd zal je het zelf niet meer zien als een voornemen, maar als een dagelijkse taak ingebed in je levensstijl.

Renske De Maesschalck