Vijf tips om gelukkig te zijn op het werk

111

30 SEPTEMBER 2013 | Je brengt er het grootste deel van je dag door, dus een werksituatie waar je je gelukkig en goed voelt, is mooi meegenomen. Een job die je graag doet waarbij je een goede band hebt met je baas en je kan samenwerken met leuke collega’s, is al een mooi begin. Hier zijn nog vijf andere manieren waarmee je je werksituatie aanzienlijk kan verbeteren.

happy
Verwachtingen
Mensen kunnen vaak geïrriteerd zijn door bepaalde verwachtingen die er van hen worden gesteld. Toch zal je vaak merken dat je echter jezelf die verwachtingen oplegt. Als je baas bijvoorbeeld vaak nog een e-mail stuurt na de kantooruren, zal je je waarschijnlijk verplicht voelen om die van thuis te beantwoorden. Terwijl het evengoed mogelijk is dat je baas gewoon liever werkt als het rustig is en helemaal niet verwacht dat je die mail nog diezelfde avond beantwoordt. Communiceer daarover in plaats van ergernissen te laten opstapelen.

Ga niet van het ergste uit
Sommige zaken die mislopen, zijn te wijten aan een misverstand en niet aan slechte intenties van een collega. Als je bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde collega niet antwoordt op je e-mails, vraag dan vriendelijk of er misschien een probleem is met zijn mailbox in plaats van geïrriteerd te vragen waarom jouw e-mails niet belangrijk zijn voor hem. Het gesprek zal sowieso veel constructiever verlopen als je uitgaat van een misverstand in plaats van kwaad opzet.

Blijf uit andermans problemen
Hou je niet bezig met kleine ongemakken of problemen van je collega’s waar je toch niks kan aan doen. Als je collega bijvoorbeeld problemen heeft met jullie baas, laat je dan niet meeslepen als jij zelf absoluut geen problemen hebt met hem of haar.

Wees dankbaar
Positieve feedback geven of iemand bedanken is nooit een slecht idee. Als iemand je heeft geholpen met iets, laat dan zeker weten dat je daar dankbaar voor bent.

Weet wat je wil
Geen enkele job is perfect en er zullen overal bepaalde aspecten zijn die je minder leuk vindt. Focus op wat voor jou belangrijk is in plaats van te concentreren op de kleine minpuntjes die op het einde van de dag niet zoveel te betekenen hebben voor jou. Heb je bijvoorbeeld geen geweldige band met je baas, maar wel met je collega’s, focus dan op dat laatste.

Renske De Maesschalck