Vijf tips om het beste te maken van cohousing

903

15 JANUARI 2014 | Cohousing is hip. Heel wat Belgen huren met verschillende andere mensen een huis of een appartement om kosten te besparen. Dat kan af en toe problemen met zich meebrengen, maar je kan er ook heel wat voordelen uit halen. Met deze vijf tips maak je het beste van je cohousing ervaring.

cohousing

Hou het netjes
Als je met verschillende mensen samenwoont in een kleinere ruimte, kan het moeilijk zijn om alles netjes en ordelijk te houden. Probeer toch om regelmatig op te ruimen en steeds jouw deel van de afwas en dergelijke te doen. Het is een kleine moeite, maar het kan heel wat ergernissen en ruzies voorkomen. Hier alvast onze tips om minder rommel in huis te hebben. Zie ook dit artikel!

Maak tijd voor mekaar
Leg jullie agenda’s samen en spreek af om één avond in de week vrij te houden voor mekaar. Zo krijgen jullie de kans om elkaar wat beter te leren kennen. Hou een spelletjesavond, kijk naar jullie favoriete films of trek (enkele) flessen wijn open. Het zal de sfeer in het huis alleen maar bevorderen!

Leer je buren kennen
Veel mensen die in een groot appartementsgebouw wonen, blijven vaak anoniem ten opzichte van hun buren. Breng daar verandering in en stel je eens voor aan diegenen die rechtover je wonen. Een goede buur zijn heeft namelijk heel wat voordelen. Zo zullen omwonenden minder snel klagen als je een feestje geeft of sneller geneigd zijn om eens iets te lenen. Als je een tikkeltje te verlegen bent om je zomaar voor te stellen, stap er dan op af met een goede reden en vraag of je een kopje suiker mag lenen.

Betaal de huur op tijd
Maak goede afspraken met je huisgenoten en zorg ervoor dat de huur altijd mooi op tijd betaald is. Een goede band met je huisbaas zal je alleen maar ten voordele komen. Gebruik de start van een nieuw jaar om schoon schip te maken en zet een opdracht op bij je bank zodat het geld automatisch elke eerste dag van de maand wordt overgeschreven. Zo heb je nooit nog een excuus om te laat te betalen.

Probeer iets nieuw in de keuken
De kans is groot dat jij, of een van je huisgenoten, enkele kookboeken hebt vergaard tijdens de feestdagen. Probeer om elke week een nieuw recept te maken en schotel het voor aan je huisgenoten. Jullie kunnen zelfs met een soort van quoteringssysteem werken; ‘Komen Eten’ zonder voice-over en camera’s, zeg maar. Het zorgt gegarandeerd voor leuke qualitytime.

Renske De Maesschalck