Vijf tips om positiever in het leven te staan

68

7 OKTOBER 2013 | Veel mensen zijn ervan overtuigd dat optimisme in je genen zit. De ene persoon is nu eenmaal iets positiever ingesteld dan de andere. Toch is het niet zo zwart-wit, want optimisme kan je ook aanleren. Hier zijn alvast enkele tips om iets positiever in het leven te staan, zonder daarbij je zin voor realisme te verwaarlozen.

Leer gebeurtenissen anders interpreteren
Het is niet zozeer wat er gebeurd is dat je een goed of slecht gevoel geeft, maar eerder op welke manier je die gebeurtenis interpreteert. In plaats van je gevoel proberen te veranderen, kan je focussen op hoe je de wereld rondom jou interpreteert. Op die manier train je je brein om steeds de positieve aspecten van een gebeurtenis te bekijken in plaats van onmiddellijk het slechtste te denken.

Wees dankbaar voor de slechte dingen
De meeste mensen zullen dankbaar zijn voor positieve veranderingen zoals een promotie op het werk of een huwelijksaanzoek van je vriend. Probeer echter eens stil te staan bij negatieve gebeurtenissen in je leven, zo leer je ze relativeren wat op lange termijn zal bijdragen aan je optimistische blik op de wereld. Ben je ontslagen op je werk? Zie het dan als een nieuwe start!

Geef niet zo snel op
Optimisme hangt sterk samen met doorzettingsvermogen. Als iets niet lukt, zal het net dat optimisme zijn dat je zal aanzetten om het nog eens te proberen. Als je gelooft dat het uiteindelijk zal lukken, sta je automatisch positiever in het leven en zal je ook succesvoller worden. Zo kom je in een positieve vicieuze cirkel terecht waarin optimisme en succes mekaar blijven aansterken.

Laat de statistieken hun werk doen
Mensen zijn geneigd om steeds het slechtst mogelijke scenario in hun achterhoofd te houden, terwijl statistisch gezien de kans dat alles misgaat heel klein is. Probeer jezelf op die gedachten te betrappen en focus op de reële kans dat je worst case scenario zal uitkomen. Je zal snel merken dat het helemaal niet nodig is om zo negatief te denken.

Omring jezelf met positieve mensen
Als je jezelf omringt met mensen die optimistisch in het leven staan, zal je snel dat aanstekelijke gedrag overnemen wat het makkelijker maakt om de positieve kant van een zaak te zien.

Renske De Maesschalck