Op zoek naar (ander) werk? Dan is een cv je belangrijkste wapen. In een oogopslag weet jouw toekomstige werkgever of je bij het bedrijf past of niet. Het is daarom belangrijk dat jouw cv in het oog springt en dat hij pico bello in orde is.

Een curriculum vitae is een opsomming van jouw professionele leven, je werkervaringen en je opleidingen. Toch kun je door het gebruik van templates en een vlotte schrijfstijl jouw persoonlijkheid ook naar voren laten komen.

Een professionele foto

Het eerste wat opvalt, is natuurlijk je foto. Plaats je Facebookprofielfoto niet op je cv. Kies voor een professionele foto, desnoods gemaakt door een fotograaf. Een rustige achtergrond en een nette blouse doen wonderen. Wees gerust, je mag lachen, de foto is niet bedoeld voor je paspoort.

Templates

Hou je curriculum vitae overzichtelijk en werk met tussenkopjes zoals persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen. Je kunt ook werken met templates. Zo weet je zeker dat jouw cv eruit springt en overzichtelijk is. Het enige wat jij hoeft te doen, is het vinden van een template die jou aanspreekt en je gegevens invullen.

Spellingsfouten

Check en dubbelcheck je grammatica en spelling. Als een cv vol staat met spelfouten is de kans groot dat hij in de prullenmand belandt. Het Word-programma zal de meeste fouten wel uit je document filteren, maar laat voor de zekerheid toch je cv nog eens nalezen door iemand anders. Soms kijk je over fouten heen die een ander er direct uitpikt.

Kort maar krachtig

Hou je cv zo kort mogelijk. Maak geen cv van vijf pagina’s lang, maar probeer er liever voor te zorgen dat je curriculum vitae maximum uit twee pagina’s bestaat. Hou ook je info kort en beknopt. Bedrijven krijgen stapels met cv’s binnen en de kans is groot dat ze eerder de cv’s  ‘scannen’ dan dat ze aandachtig gelezen worden.

Social media

Je mag je social media vermelden op je cv, maar zorg er dan voor dat je Facebook- en je Instagramaccount er professioneel uitzien. Is dit niet het geval, vermeld je social media dan niet. Zet voor de zekerheid ook je accounts op privé, werkgevers durven je nog wel eens op te zoeken online voordat ze je uitnodigen op gesprek.

Auteur: Yvonne Kuiken / Foto: Getty Images