Fitness- en bewegingstrackers zijn een echte trend, maar doen ze ook wat ze beloven? En heb je ook iets aan al die informatie die je krijgt? Hoe handig is het om elke dag je stappen te tellen, en is het aangenaam om zo’n tracker de hele tijd aan je pols te hebben? Wij hebben de vivosmartHR+ van Garmin voor je uitgetest, en dit zijn onze bevindingen.

R_vivosmartHR__HR_5000

Wie & wat? Eindredactrice Isabel testte de vivosmart HR+ van Garmin.

Eerste indruk: De vivosmart HR+ lijkt sterk op een gewoon horloge en oogt ietwat mannelijk, robuust en sober. Maar hé, hij hoeft er niet supervrouwelijk uit te zien; het is tenslotte zijn bruikbaarheid die goed moet zitten.

Werking: Een eerste belangrijk aardigheidje is dat de vivosmart HR+ me figuurlijk een schop onder de kont geef wanneer ik te lang aan mijn bureaustoel blijf plakken. Voor mij is dat ideaal want ik durf nogal eens te veel opgaan in mijn bezigheden terwijl iedereen – mezelf incluis – weet dat te lang stilzitten nefast is voor jouw gezondheid. Maar uiteraard is deze Vivosmart HR+ meer dan mijn persoonlijke ‘alarmbel’.

De belangrijkste nieuwigheid aan de Vivosmart HR+ is zijn ingebouwd gps-systeem, iets wat me als regelmatig wandelaarster als muziek in de oren klinkt. Het toestel houdt de afstand die je aflegt netjes bij en registreert intussen ook je snelheid en je hartslag. Aan de slag dus. Stapschoenen aan en vivosmart HR+ om de pols voor een wandeling in het Pajottenland van zo’n 32 kilometer op een zonnige lentedag! Ik ben blij verrast en heel tevreden dat de gps-verbinding heel vlot verloopt. Tijdens de wandeling check ik regelmatig mijn wandelsnelheid, gewoon om het verschil te zien bij vlak wandelen en bij (lichtjes) ‘bergop’. Tof is dat je makkelijk swipet tussen de uursaanduiding, hartslag, snelheid/afstand die je al hebt afgelegd, tijd dat je bezig bent met je activiteit en hoeveel calorieën je al verbrandt hebt en dat het scherm heel goed leesbaar is! Heel tevreden dus hierover maar als ik toch een tip mag geven aan Garmin: een pauzefunctie zou handig zijn. Wanneer je tussendoor even stopt, om wat te eten bijvoorbeeld, moet je ofwel je activiteit helemaal stopzetten of de tijd gewoon laten doorlopen. Vervelend want zo kan je geen vlotte en correcte inschatting maken van hoe lang je precies over je tocht gedaan hebt. Maar voor lopers is dit uiteraard minder van belang, vermoed ik.

Pluspunten: Uiteraard zijn gps-systeem en zijn lange batterijduur als horloge- en activitytracker. Let wel: als je eropuit trekt voor een hele dag fietsen of wandelen bijvoorbeeld en je maakt gebruik van het gps-systeem, dan is het aangeraden dat de batterij helemaal opgeladen is. Zoals te lezen staat in de handleiding, heeft de vivosmart HR+ een autonomie van 8 uur wanneer het gps-systeem is ingeschakeld.

Uiteraard biedt de Vivosmart HR+ nog meer snufjes: zo meet hij o.a. ook je slaap, blijf je te allen tijde verbonden met je vrienden, meet je perioden van (in)activiteit maar weet hij ook automatisch welke activiteit je doet, … en is waterdicht.

Via de bijhorende gratis Garmin Connect app krijg je o.m. een mooi overzicht van al je prestaties, persoonlijke records en kan je ook uitdagingen aangaan met vrienden. Een prima app maar wel jammer dat bij het instellen van je profielgegevens je gewicht en grootte in Engelse maten zijn, hier moest ik toch even de hulp van Google inroepen om mijn gegevens te converteren.

Conclusie: De vivosmart HR+ is ideaal voor de sportvrouw/ man die graag zijn/haar prestaties uitgebreid en nauwkeurig wil meten, weten en vergelijken. Doordat hij licht aanvoelt, vergeet je eigenlijk dat je hem aanhebt.

Kostprijs: 219 euro, verkrijgbaar in verschillende kleuren (zwart, purper en nachtblauw) en met een extra brede zwart polsbad.

Info: bel.garmin.com