Nog op zoek naar een origineel en smaakvol geschenk voor de eindejaarsfeesten? Dan is een box vol regionale biertjes de oplossing.

Dat Vlaams-Brabant rijk is aan streekproducten is geen mysterie. Het succes van streekproducten ligt voor een groot deel aan zijn authentieke smaak en kwaliteit. En dat is voor de bieren niet anders. De brouwtraditie en geheime bierformules worden hier gekoesterd en doorgegeven van generatie op generatie.

Meer dan 35 brouwerijen

Vlaams-Brabant telt vandaag meer dan 35 brouwerijen en minstens 473 bieren. Hier vind je zowel grote wereldspelers als kleine ambachtelijke brouwerijen. De variatie aan smaken en stijlen van bieren in Vlaams-Brabant is enorm.

Het bier is er levend erfgoed én aan een opmars bezig. Denk maar aan de vele microbrouwerijen die de laatste decennia opgestart werden en een heerlijk gerstenat vervaardigen.

Voor elk wat wils

Pronkstukken van de Zennevallei en het Pajottenland zijn uiteraard de lambiekbieren zoals Oude Geuze en Oude kriek. Dit bier van spontane gisting heeft een unieke smaak en kan ook perfect als aperitief geschonken worden tijdens de feestdagen.

Maar natuurlijk heeft Vlaams-Brabant nog veel meer te bieden. Van het troebele witbier van Hoegaarden, over het abdijbier van Grimbergen en donkere mouten zoals het Kraaike uit Lubbeek, tot fris fruitbier zoals de Timmermans Peche. Schol!

Ontdek alle streekbieren en meer op www.straffestreek.be

(Mieke Vercruijsse)