Het Belgische weer durft wel eens wisselvallig zijn. Enkele uitstapjes ondergronds achter de hand houden, kan dan ook nuttig zijn. Té warm of een hele dag regen? Dan zijn er nog volgende grotten, mijnen of andere alternatieven onder de grond.

1. Mergelgrotten Kanne

Ten tijde van de Romeinen werd hier al mergel ontgonnen voor de bemesting van landbouwgronden, pas rond de 14de eeuw kwam de ondergrondse mergelwinning op gang om te gebruiken als bouwsteen. Dit is een van de mooiste en origineelste kalksteengroeven met een gangenstelsel van maar liefst zestien kilometer. Op sommige plaatsen zijn de gangen zelfs meer dan acht meter hoog. Perfect materiaal voor een impressionante rondleiding. De grotten herbergen bovendien ook een champignonkwekerij. Leuk weetje: de grotten vormen een overwinteringsplaats voor duizenden vleermuizen. (www.visitkanne.be en www.grottenvankannevzw.be)

2. Kunstmatige grottencomplex aan Boekenbergpark

Hoewel Antwerpen niet de plaats is waar we grotten verwachten, vind je in Deurne het grootste kunstmatig aangelegd grottencomplex van West-Europa. Jan Willem Smet liet het begin 19de eeuw aanleggen in zijn kasteeldomein, oorspronkelijk bedoeld om gasten te vermaken. Sinds 1963 is het Natuurhistorisch Museum er ondergebracht. Dat omvat omvat de afdelingen prehistorie, paleontologie, mineralogie en archeologie. Niet te missen: in het museum is de schedel te bezichtigen van de laatste ‘kabouter’ die in het Boekenbergpark heeft geleefd. De boekenbergkabouter werd naar schatting 210 jaar oud. (www.museumboekenberg.be)

3. C-Mine

Genk is onlosmakelijk verbonden met de steenkoolindustrie. Nadat de mijn<HH>site van Winterslag werd gesloten, ging Genk op zoek naar een creatieve invulling voor de immense locatie. Met de interactieve C-Mine expeditie ontdek je onder de grond boeiende verhalen over de mijn. Met respect voor het verleden, maar op een hedendaagse en originele manier. De tour neemt je mee onder de grond: een wandeling door de oude tunnels, langs uitdagende installaties. Via virtual reality voel je wat het is om mijnwerker te zijn. Letterlijk hoogtepunt van de tour: een klim van meer dan 60 meter in de hoogte brengt je tot de top van de hoogste schachttoren in België. Daar heb je een prachtig uitzicht over de wijde, groene omgeving. (www.c-mine.be)

4. ATLANTIKWALL in Raversyde

In Raversyde duik je de geschiedenis in en kom je maar liefst twee wereldoorlogen tegen. De ATLANTIKWALL is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie. Je vindt er onder meer ondergrondse gangen en meer dan zestig bunkers. Batterij Aachen is een uniek bunkercomplex uit WOI en ligt in een glooiend duinengebied met uitzicht op zee, batterij Saltzwedel-Neu biedt dan weer een terugblik op WOII. Vrouwelijke touch: oorlogen zijn toch vooral een mannenkwestie, maar in batterij Aachen voegde kunstenares Lily Van der Stokker een vleugje vrouwelijkheid toe in het Groen Geruite huis. (www.raversyde.be)

5. De Antwerpse Ruien

In de middeleeuwen werd Antwerpen doorkruist door ruien, vlieten en vesten. Zij voorzagen de stad van water. Toen de ruien overwelfde riolen werden, verdween het stukje uniek erfgoed onder de grond, uit het stadsbeeld én uit ons geheugen. Intussen kan je De Ruien wel opnieuw gaan bezoeken. Het resultaat is een bevreemdende en avontuurlijke wandeling in de onderbuik van de stad waarbij je de rijke en boeiende geschiedenis van Antwerpen ontdekt. De Ruien kun je zowel te voet als per boot ontdekken. (www.ruien.be)

Tekst: Valerie De Groodt – Beeld: Visit Limburg