Hoe beleef jij die hectische weken tijdens het Europees kampioenschap voetbal? Komt de chauvinist in je naar boven en schreeuw je onze ‘Red Devils’ naar de top omwille van het saamhorigheidsgevoel of omdat je plichtsbewust om de vier jaar je man zijn pleziertje gunt terwijl jij de rest van de tijd over de afstandsbediening van de tv beschikt? Dames, leer stiekem deze termen van buiten en verbaas manlief de komende weken met je pas verworven kennis over de voetbalsport. Voetbal kijken wordt toch nog plezanter dan je dacht.

Offside of buitenspel in verstaanbare taal

We vallen maar meteen met de deur in huis: offside! Ogenschijnlijk een van de moeilijkste begrippen in voetballand. Om het even simpel uit te leggen: de keeper is een Belg, de laatste verdediger is ook een Belg. Tussen die twee staat een Nederlander die koste wat kost een goal wil maken. Als de noorderbuur in die positie een bal in de voeten krijgt van een teamgenoot die achter hem staat, en scoort, dan keurt de scheidsrechter het doelpunt af wegens ‘offside’. Krijgt de Nederlander de bal in de voeten als hij nog niet voorbij de verdedigende Belg is gelopen, dan mogen de supporters in de tribune wel juichen. Er zijn nog wel een paar situaties die tot buitenspel leiden, maar dit valt dan onder de categorie ‘offside voor gevorderden’.

Hands (spreek uit als ‘hens’)

Voetballen doe je nu eenmaal met je voeten. Raakt een speler de bal aan met een hand of een arm, dan hoor je instant een schel fluitsignaal van de scheids. En ja, de VAR (video assistant referee) houdt mee een oogje in het zeil want de arbiter kan niet alles zien! De overtreder wordt bestraft voor zijn inbreuk op de spelregels.

Toneeltje spelen: de Schwalbe

Voetballers zijn sluw. Soms proberen ze de scheidsrechter te verschalken door zich opzettelijk te laten vallen als ze menen dat de tegenstrever een ietsepietsie te veel aan zijn shirtje trekt. Een dergelijk staaltje toneel kan een gele kaart opleveren.

De spionkop

In voetbaltaal is dit de tribune achter de goal van de diehardfans. Soms laten ze een tifo (of tribunedoek) naar beneden om hun steun te betuigen aan de spelers. Maar ze maken vooral heel veel lawaai met tromgeroffel en ze trompetteren erop los. ‘You’ll never walk alone’ is de favoriete song van deze tifosi. Oordopjes zijn geen overbodige luxe als je in hetzelfde ‘vak ‘ staat om je ploeg aan te moedigen.

En met dit weetje kun je je man de loef afsteken: De Spionkop is een heuvel in Natal, Zuid Afrika waar ooit een veldslag is gestreden. Vroeger stonden supporters op geïmproviseerde heuvels en dat deed de journalisten denken aan deze veldslag, vandaar de naam van de tribune.

Toch nog niet jouw ding?

Is voetbal nog steeds je ding niet? Vergeet het spel en organiseer een eigen tornooi met alternatieve scores. Welke ploeg heeft de knapste speler, de tofste ‘haircut’, het mooiste shirt, de leukste trainer of de lelijkste tattoo? Tel alle punten bij elkaar en ontdek welke ploeg jouw kampioenenploeg is. Tip: plan een voetbaluitje met je vriendinnen en hou jullie eigen(zinnige), alternatieve voetbalcompetitie. Misschien trekt een knappe speler zijn truitje over het hoofd en kun je even genieten van een geweldige sixpack.

(foto getty)