Gooi jij je lievelingsjeans zomaar in de wasmachine? Zonde! Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je jeans – en zonder dat deze vorm of kleur verliest – dan zijn er een aantal essentiële regels die je moet in acht nemen.

1. Was je jeans niet te vaak

Indien er geen vlekken op je jeans zitten, dan hoef je die eigenlijk nauwelijks te wassen. De meeste jeansstoffen bevatten voldoende Lycra waardoor ze niet zo vlug uitrekken of hun vorm verliezen. Was je je jeans te vaak, dan zullen de detergenten ervoor zorgen dat de kleur van je jeans vlugger vervaagt.

2. Verlucht je jeans

Een frisse jeans zonder te wassen? Laat je jeans ademen. Hang ze bijvoorbeeld in de douche; de stoom van de douche zal komaf maken met eventuele onaangename geurtjes.

3. Gebruik koud water

Wanneer je je jeans toch wast, doe dat dan met koud water; warm water doet de kleur vervagen terwijl koud water ervoor zorgt dat het weefsel de kleurstoffen langer vasthoudt.

4. Draai je jeans binnenste buiten

Opnieuw: dit doe je om de stof en de kleur te beschermen, vooral als je het om donkere denim gaat.

5. Was je jeans altijd samen met kledij in dezelfde kleur

Jawel, jeans kan kleur afgeven tijdens het wassen. Was je spijkerbroek dus best met kleren in een soortgelijke (blauwe) tint. Zeker niet samen met de witte was!

6. Gebruik een wasmiddel dat veilig is voor kleuren

Jouw favoriete jeans moet je koesteren. Gebruik tijdens het wassen dus een wasmiddel dat de kleuren beschermt.

7. Prop je wasmachine niet boordevol

Niet dat je een half lege wasmachine moet draaien, maar bij overbelading kunnen naden en stiksels beschadigd worden. Ook het schuren van de ritsen over de rest van het wasgoed kan voor kleine scheurtjes en gaatjes zorgen.

8. Stop je jeans nooit in de droger!

In principe moet je je jeans gladstrijken en op een vlakke ondergrond leggen om te drogen. Eventueel kun je een droogrek gebruiken, maar stop ’em zeker nooit in de droger; je loopt het risico dat je jeans krimpt!

9. Breng je jeans nooit naar de droogkuis

Chemisch reinigen zorgt ervoor dat elke voorgewassen coating aangetast wordt. Niet doen dus.

10. Let op de labels

Die labels met wasinstructies worden niet zomaar in je jeans genaaid; knip ze gerust uit als ze je storen, maar onthoud welke de instructies zijn en volg ze ook op!

Laundry