In een technologisch tijdperk waarin we onze vriendschappen onderhouden met een paar simpele likes op social media, is het makkelijk te vergeten hoe waardevol een goede vriendschap werkelijk is. Een ware vriendschap gaat verder dan elkaar feliciteren op Facebook en reageren op elkaars selfie. Het onderhouden van een hechte vriendschap vraagt meer dan dat en juist dat lijken we vergeten te zijn.

Van de honderden vrienden die je op Facebook hebt verzameld, zijn er maar een handvol die daadwerkelijk voor je klaarstaan. Vriendinnen die je al een lifetime kent en die je steunen en toejuichen ondanks alles. Sommige vriendschappen zijn voor het leven en juist daarom verdienen deze bijzondere relaties meer aandacht. Toch zijn deze vriendschappen niet altijd vanzelfsprekend en is het makkelijk ze laten te verwateren in dit digitale tijdperk. Je kan dan misschien wel het gevoel hebben dat een occasionele like hier en daar voldoende is, maar het tegendeel is waar. Met deze microhabits til je jouw vriendschappen naar een hoger niveau.

Noteer de verjaardagen van je dierbare vrienden een paar weken eerder in je agenda

Facebook is een handige reminder voor de verjaardagen van je vrienden, maar je wordt er pas de dag zelf aan herinnerd. Vaak al te laat om nog iets spectaculairs te regelen. Noteer de verjaardagen – en andere mijlpalen – dus een paar weken eerder in je agenda dan de daadwerkelijke datum. Zo heb je ruim op tijd een reminder om iets te regelen.

Neem per week een uur de tijd om op alle berichten van je vrienden te antwoorden

Tussen alle meldingen en notificaties door is het makkelijk dat ene berichtje van je vriendin over het hoofd te zien. Het kan dan soms dagen of weken onopgemerkt blijven. Being left on read is nooit aangenaam. Neem daarom een uur de tijd per week, bijvoorbeeld op de zondag, om iedereen te beantwoorden.

Laat je vrienden weten dat je ze wilt zien

Elkaar al even niet gezien? Behoefte aan een goed gesprek? Wat de reden ook moge zijn, zodra je jouw vrienden mist, mag je ze dat ook laten weten. Je hoeft je vrienden niet alleen te contacteren als je iets te vieren hebt of iets te vertellen hebt. Je mag dat ook gewoon doen als je daar de drang voor voelt. Sterker nog, het versterkt zelfs jullie band.

Vier élke mijlpaal (ook de kleine)

Een feestje vieren als je bestie een promotie gekregen heeft, in verwachting is of als ze verloofd is, is vanzelfsprekend. Maar niet iedereen heeft alles goed voor elkaar. Het is daarom makkelijk om bepaalde dingen die voor jou klein en onbelangrijk lijken al snel over het hoofd te zien terwijl je vriendin daar juist heel blij en tevreden mee is. Misschien vind jij het voltooien van een avondopleiding helemaal niet zo spectaculair, maar voor degene die juist probeert opnieuw te gaan studeren of te veranderen van beroep is dat wel een grote mijlpaal. Ook deze kleine prestaties verdienen erkenning.