Ja hoor, het bestaat echt: de vrijdagblues! Die blues heeft niet zozeer te maken met spijt dat de werkweek alweer bijna voorbij is, wel met het werk dat zich opstapelt naarmate de week vordert. Op donderdag begin het door te dringen dat je tegen vrijdag op een rollercoaster zit om alles nog klaar te krijgen voor het weekend; het is het ultieme recept voor een heuse vrijdagdip. Voorkomen is beter dan genezen, ziehier dus onze 5 tips om de vrijdagblues te voorkomen en met een gerust gemoed het weekend in te gaan.

1. Maak een ‘bucketlist’ van je onafgewerkte taken

Dat is het eerste wat je te doen staat op een drukke vrijdag: maak een lijstje van wat nog voor het weekend moet gebeuren. Leg het lijstje naast je en markeer met fluo wat écht niet kan wachten tot maandag. De rest vergeet je even. Doorstreep met veel schwung en met veel precisie elk afgewerkt item (je lacht spontaan bij deze handeling.)

2. Neem na elke taak een korte break

Goed doorgewerkt? Je hebt het verdient: loop even rond om je ogen wat rust te geven. Neem iets om te drinken, maar wissel koffie af met water of iets anders zonder cafeïne. Let wel: een wit wijntje is nog niet aan de orde, ook niet als je thuiswerkt! En hoe dan ook beperk je deze pauze tot een tiental minuten, jouw to do-lijstje wacht op jou.

3. Las een sportpauze in

Tegen de middag heb je vast al flink wat van je gefluoresceerde items afgevinkt. Als beloning mag je je sportkleren even aantrekken en een toertje lopen of wandelen. Geen zin in frisse buitenlucht? Neem dan je yogamatje en doe buikspieroefeningen of whatever. Als je maar een fysieke inspanning levert waar bij je je hoofd even kunt leegmaken.

4. Maak nu een nieuw plan

Schrijf nu de rest van de to do’s op een wit blad. Het afgeslankte lijstje geeft je frisse moed om alles nog te fixen. Bye bye vrijdagblues …, en dat mag je gerust even hardop zeggen.

5. Beperk je rustmomenten

Heb je de goede workflow te pakken? Neem dan niet te veel rust in de namiddag maar beperk je tot twee keer tien minuutjes. Drink even wat thee en geniet eventueel van een gebakje tijdens de eerste pauze en zet die wijn alvast in de koelkast. Tijdens een tweede pauze ga je nog even naar buiten, de frisse lucht zal je meteen oppeppen voor de rest van je shift.

Einde van de dag en de vrijdag overleeft? Dan is het nu eindelijk tijd voor dat wijntje! 🙂