Onze vrouw op de 360 gradenloopband: calorieën verbranden in virtual reality

621

Een 360 gradenloopband die je bewegingen naar virtual reality omzet. De ideale combinatie van gaming en sport? Onze vrouw waagde zich op de Virtuix Omni.

Laura Claessens

De loopband is een product van Belgische makelij en behoort tot de top van de virtualrealitytechnologie. Waar je bij het gewone gamen gedwongen wordt om onbeweeglijk achter je scherm te zitten, maakt de 360 gradenloopband het mogelijk om de virtuele wereld fysiek te ervaren. De Antwerpse concept gym The Brick installeert als eerste wereldwijd de Virtuix Omni in zijn gym. “We gaan steeds op zoek naar cuttingedgemanieren om sport te beleven. Dit moesten we dus gewoon testen. En ik ben zelf een echte techfreak”, vertelt David Box, eigenaar van The Brick. Door gaming aan sport te koppelen, hoopt hij de fitnesswereld voor een heel nieuw publiek te openen. “We hopen de gamers uit hun zetel te krijgen”, klinkt het. Iedere fysieke stap op de loopband wordt naar virtualrealitybewegingen omgezet. Op een uur tijd zou je 500 tot 800 calorieën verbranden, afhankelijk van hoe intensief je loopt.

Gevoelig evenwichtsorgaan

Genoeg theorie, over naar de praktijk. De loopband betreed ik met speciale schoenen waarop sensoren bevestigd zijn. Mijn middel en benen worden in een harnas vastgemaakt. “Probeer maar eerst eens rustig te wandelen”, zegt David. Ik plaats mijn gewicht op mijn rechtervoet, daarna op mijn linker. De eerste stap op de loopband is gezet. Zodra ik ietwat voeling met de loopband heb, volgt de rest van de uitrusting. De virtualrealityheadset komt op mijn hoofd, een paar oordopjes gaan in mijn oren. Door de combinatie van de headset en oordoppen valt het contact met de buitenwereld volledig weg. Langzaam begin ik in de virtuele wereld te wandelen. Met de twee controllers, een in elk hand, kan ik op targets schieten. (Hoewel ik er voornamelijk naast schiet.) De schoenen registreren mijn bewegingen waardoor het lijkt alsof ik rondloop in de wereld die ik door de VR-bril zie. Naarmate ik sneller beweeg, komen de indrukken ook sneller op me af. Te snel, want de vele impulsen maken me misselijk. David had me vooraf gewaarschuwd dat een op de tien gamers misselijk wordt van virtual reality. Tot mijn grote ontgoocheling blijk ik tot die tien procent te behoren. Door er vroegtijdig de brui aan te moeten geven, kan ik niet zeggen dat ik een intensieve sporttraining achter de rug heb. Maar ik kan me voorstellen dat gamers – met een minder gevoelig evenwichtsorgaan – al gamend wel wat kilometers op de loopband afleggen.

Zelf proberen?

Zowel leden als niet-leden kunnen de 360 gradenloopband tot eind februari gratis uitproberen bij The Brick in Antwerpen. Voor niet-leden is het mogelijk om telefonisch of via e-mail een dagpas aanvragen.

Meer info op www.thebrick.be.