Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen ongeveer 20 minuten meer slaap nodig hebben dan mannen, om de simpele reden dat vrouwelijke hersenen overdag harder werken.

De studie werd uitgevoerd op een testgroep bestaande uit 210 mannen en vrouwen.

“Eén van de belangrijkste functies van slaap, is de hersenen tijd te geven om te herstellen”, aldus slaapdeskundige prof. Jim Horne van de Universiteit van Loughborough. “Tijdens de diepe slaap gaat de cortex – het deel van de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor het geheugen en de spraak – in ‘herstelmodus’. De hoeveelheid slaap die je daarvoor nodig hebt, is afhankelijk van de complexiteit en intensiteit van de hersenactiviteit overdag. Hoe meer je je hersenen gebruikt overdag, hoe meer slaap je ‘s nachts nodig hebt.

“Vrouwen hebben de neiging om te multitasken; ze doen veel tegelijk, ze zijn flexibel en ze gebruiken een groter deel van hun hersenen dan mannen doen. En daarom is hun behoefte aan slaap ook groter. Gemiddeld zouden vrouwen 20 minuten langer moeten slapen dan mannen.”

In elk geval, nu weet je het: hoe meer je je hersenen aan het werk zet, hoe meer slaap je nodig hebt. Denk daar maar eens aan als je op een maandagmorgen nog graag een uurtje wil doorpitten.