Een gescheurde nagel, een doodgereden egeltje of Simonneke en Frank die weer eens ruzie hebben. Sommige mensen hebben niet veel nodig om in tranen uit te barsten. Maar onderzoek wijst uit dat dat gezond is.

Hoewel een huilbui niet bepaald professioneel overkomt, heeft het ook z’n voordelen. Een huilbui is volgens onderzoek namelijk bevordelijk voor je mentale stabiliteit.

Wanneer we huilen, laten we grote hoeveelheden mangaan vrij. Dit heeft een kalmerend effect, omdat hoge mangaanwaarden in het lichaam vermoeidheid, geïrriteerdheid, depressie, angst en andere stoornissen kunnen veroorzaken, die de emotionele stabiliteit van iemand ernstig kunnen beïnvloeden.

Wanneer we verdrietig zijn en het uiten door te huilen, dan laat het lichaam automatisch chemische stoffen vrij die fungeren als een natuurlijk kalmeringsmiddel, wat ons helpt om onze perceptie van pijn te verminderen.

Huilen zorgt ervoor dat twee soorten hormonen vrijgelaten worden, opioïden en oxytocine genaamd. Deze hormonen zorgen ervoor dat de gevoelens van pijn minder sterk lijken. Op deze manier fungeren ze als een natuurlijk kalmeringsmiddel, waardoor onze gemoedsrust verbetert en we een ‘opgelucht’ gevoel hebben.

Waar zijn die zakdoekjes?

 

Foto: E!