Als het in november volle maan is dan wordt in Thailand Loy Krathong gevierd. Dit Lichtfeest valt dus elk jaar op een andere datum en in 2018 is dat op donderdag 22 november.

Tijdens het feest worden Krathongs te water gelaten, op meren, rivieren, kanalen en op de waterbekkens rond de tempels. Het zijn kleine bootjes in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en versierd met bloemen. Op de Krathong brandt een kaarsje en wierookstokjes. De Krathong staat symbool voor het wegdrijven van verdriet, hoe verder je bootje afdrijft hoe meer geluk je zal hebben in het komende jaar. Loy Krathong is ook een eerbetoon aan de Godin van het Water.

Het Feest van het Licht wordt overal in Thailand gevierd maar het festival kent zijn hoogtepunt in steden als Bangkok, Sukhotai en Chiang Mai. Vooral rond de tempels, zoals Wat Mahathat in Sukhotai, is het spektakel indrukwekkend, met dans, lichteffecten, vuurwerk en traditionele Thaise muziek.

Loy Krathong is alleszins een reden om in november naar Thailand te reizen. Als bezoeker kan je gemakkelijk meevieren want op elke straathoek zijn wensballonnen en drijvende krathongs te koop. Hopen maar dat jouw wensbootje heel ver afdrijft.

Meer info op: tourismthailand.org