Waarom je werkomgeving je gezondheid kan schaden

74

23 APRIL 2014 | Dat we met zijn allen heel wat tijd doorbrengen op het werk is een algemeen geweten feit. Maar je prestaties tijdens de uren hebben ook een serieuze impact op je leven buiten de werkuren. Vooral open burelen zouden veel schadelijker voor de gezondheid zijn dan aanvankelijk gedacht werd.

De meeste werkomgevingen zijn de laatste jaren volledig omgetoverd tot open burelen waar enkel nog de CEO een privaat bureel heeft. Dat werd als iets positief gezien, want het zou de werknemers stimuleren om productiever te zijn. Nu blijkt dat dat helemaal niet het geval is, volgens Fast Company. “Werknemers in open burelen zijn minder tevreden over hun werkomgeving dan mensen die in gesloten burelen zitten”, aldus het bedrijf in The Huffington Post.

In de plaats daarvan worden flexibele uren, vernieuwende ontwerpen en teleworking als een mooi alternatief gezien voor de 38-uren week aan hetzelfde bureel. Een verandering die meer dan welkom is, want de klassieke werkomgeving kan onze gezondheid op meer dan één manier schaden.

Niet alleen worden werknemers minder productief en minder gelukkig, er bestaat ook meer kans op het verspreiden van ziekten en het stressniveau verhoogt aanzienlijk. Daarnaast zijn open burelen ook heel slecht voor de concentratie.

Renske De Maesschalck