Waarom stadsmensen gelukkiger zijn

569

21 JANUARI 2014 | ‘Stadsmensen hebben meer last van stress en zijn minder sociaal met hun buren.’ Dat wordt vaak gedacht als het over wonen in een stad gaat. Maar wat als dat nu niet waar bleek te zijn? Wat als het stadsleven je eigenlijk veel gelukkiger kan maken dan een leventje op het platteland?

Je krijgt meer inspiratie
Het stadsleven is een constante bron van nieuwe ervaringen en stimuli die je aanzetten om meer uit het leven te halen. De wetenschap dat je zoveel mogelijkheden hebt, stimuleert je om zelf iets te ondernemen. De opening van een nieuwe boetiek, een lezing of een theaterstuk in première, het zijn allemaal zaken die je op dagelijkse basis zullen aanzetten om meer te willen in je leven.

Je bent op jezelf aangewezen
Toegegeven, het kan soms eenzaam toeven zijn in een grote stad. Je geduld wordt er vaak op de proef gesteld – een halfuur cirkeltjes rond je appartement rijden op zoek naar parkeerplek is niet de aangewezen methode om zen te worden. Toch kan deze manier van leven op lange termijn heel wat voordelen met zich meebrengen. Je bent vaak op jezelf aangewezen, waardoor je echt moet nadenken over wie je bent en wat jij wil. De wetenschap dat zelfs de grote stad je niet klein kan krijgen, maakt je sterker.

Er is cultuur in overvloed
In een stad heb je elke dag van de week allerlei mogelijkheden om naar het theater, de opera en de bioscoop te gaan. Michelle Obama zei het al tijdens de G-20 bijeenkomst in 2009: “De constante uitwisseling van culturele ervaringen zorgt ervoor dat we leren van elkaar. Het is een vorm van diplomatie die we allemaal onder de knie moeten krijgen.”

Het is er perfect voor je oude dag
Je zou kunnen denken dat oudere mensen beter af zijn op het platteland, maar eigenlijk is het als ouder koppel een goede beslissing om naar de stad te trekken. Zeker als je kinderen en kleinkinderen er wonen, is verhuizen een slimme zet. Er is meer en beter openbaar vervoer, je kan makkelijk – en op elk uur van de dag – iets aan huis laten leveren en de winkels zijn vaak veel dichterbij. Bovendien heb je in de stad geen auto nodig om een actief leven te blijven leiden.

Je hebt meer beweging
In de stad is het veel makkelijker om in beweging te blijven. Je hebt er nauwelijks een auto nodig, want alles is op fiets- of wandelafstand. Daarnaast zijn er veel meer mogelijkheden om aan sport te doen; fitnesscentra, dansscholen en dat hippe yogacentrum zitten allemaal bij je om de hoek!

Renske De Maesschalck