Waarom té vriendelijk zijn niet goed is

934

18 NOVEMBER 2013 | Aardig zijn voor iedereen heeft ook zijn nadelen. Wie té vriendelijk wil zijn op het werk heeft een groter risico op een burn-out, verdient minder en loopt bovendien heel wat kansen mis.

Volgens stressexpert Luc Swinnen heeft vriendelijk zijn heel wat nadelen, zo verhoog je het risico op een burn-out aanzienlijk. Dat omschrijft hij ook in zijn laatste boek ‘Te Vriendelijk’, de opvolger van ‘Burn-Out’.

Swinnen maakt in zijn boek duidelijk dat een bepaalde categorie mensen meer kans loopt op een burn-out. Vooral personen die het anderen naar de zin willen maken en hopen om hetzelfde terug te krijgen, zitten in die risicogroep. In Het Laatste Nieuws zegt hij: “Ze ‘pleasen’ in de verwachting dat anderen hen zullen bevestigen. Ze hebben in zekere zin al één van de kernsymptomen van burn-out: een laag zelfbeeld. Maar werkgevers willen nu eenmaal iemand die overloopt van zelfvertrouwen.” Hij benadrukt dan ook dat vooral een sterk zelfbeeld essentieel is om een burn-out te slim af te zijn.

Swinnen heeft het eerder op zijn blog ook al gehad over het fenomeen té vriendelijk zijn. Daar schrijft hij dat vriendelijke mensen een grote behoefte hebben aan de bevestiging van anderen. Daardoor blokkeren ze juist zelf het krijgen van de liefde en het geluk waar ze zo naar verlangen. “Ze hebben de neiging om goedkeuring van andere mensen te krijgen. Ze willen absoluut conflicten vermijden en altijd politiek correct handelen”, aldus Swinnen.

Te Vriendelijk is uitgegeven bij Davidsfonds en kost 19.95 euro.

Renske De Maesschalck

foto: Via Thinkstock