Wandelen is vooral genieten

Blogstay-vacationWandelen

De Grote Routepaden lopen als aders door Europa. Een van de bekendste is de GR5, die voor een stuk ook door ons land loopt. Reisjournaliste Sophie Allegaert schreef er een inspiratieboek over waarin ze ons meeneemt langs de beklijvende route.

Ik wandel graag en wilde al lang eens een wandelvakantie doen”, zegt Sophie Allegaert. “Ik had eerder Zuid-Tirol in mijn hoofd met zijn vele wandelpaden, maar door me te verdiepen in de GR5 is mijn focus verlegd. Zodra we kunnen, wil ik graag eens naar de Vogezen trekken. Bergachtig, met een prachtige landschap, maar tegelijk doenbaar met kinderen.”

In jouw boek komen ook cast en crew van de gelijknamige fictiereeks GR5 aan bod.

Inderdaad, zij vertellen over wat de route met hen gedaan heeft en verklappen onder meer hun persoonlijke hoogtepunten en lievelingsplekken. De cast en crew fungeren zowat als gids op die uitgestrekte GR5. De reeks geeft een mooie impressie, zonder de kijker het gevoel te geven dat hij alles al heeft gezien. In het echt is de route zoveel uitgestrekter. De serie geeft echter een mooi sfeerbeeld én zorgt voor de goesting om te starten en het besef dat het haalbaar is voor iedereen.

Wat maakt de GR5 speciaal?

Je doorkruist half Europa en een mix aan landschappen. Je start vlak in Nederland en bouwt langzaam op met de Ardennen, de Vogezen en de Alpen, om te eindigen in het heldere landschap van Nice. Ook het deel dat door België loopt, toont je prachtige plekken die je net zo waardevol zijn als hun buitenlandse equivalent. De GR5 doet je in eigen land ontdekken wat je anders op reis zoekt. Ik was ooit in bedevaartsoort Fátima in Portugal en vond dat een wonderlijke ervaring. In Scherpenheuvel vind je dat authentieke gevoel ook. Corona deed ons de focus verleggen en leidde ons de weg naar wat lokaal is. Hierdoor ga je ons eigen land herwaarderen en ontdekken.

Is de GR5 voor iedereen weggelegd?

Waarom niet? Je hoeft niet meteen op olympisch niveau te wandelen, wandelen is vooral genieten. Het kan ook op mensenmaat, kneed het dus naar je eigen zin en conditie. Je kan perfect een leuke B&B boeken en van daaruit enkele etappes lopen. Als je nog nooit gewandeld hebt, start dan zeker niet met het idee om meteen 40 km te gaan wandelen. De kans is groot dat je ontgoocheld zal afhaken. Begin met kleinere wandelingen in je buurt. Veel mensen onderschatten hoeveel GR-routes er bestaan. De kans is groot dat er ook eentje in je eigen buurt loopt en het voordeel van deze wandelingen is dat ze erg goed bewegwijzerd zijn. En wordt het dit jaar niet de GR5? In Brugge, de regio waar ik woon, zijn er ook heel wat leuke wandelroutes. Het nieuwe wandelnetwerk Velden en Meersen is een aanrader en ook op de Brugse Vesten is het fijn wandelen.

3 x tips van Sophie

Kalmthoutse Heide: “Een klassieker, maar het is dan ook een enorm mooi gebied. Tussen half augustus en half september is het gebied op zijn mooist want dan bloeit de vlakte paars.”

Drie abdijen: “Je kan trappistenabdij Westmalle, de abdij van Tongerlo en de abdij van Averbode in één wandelepisode gieten. Bijzonder én lekker erfgoed. In de abdij van Tongerlo kan je op doortocht bovendien logeren in een perfect uitgeruste kloosterkamer.”

Spa en de Hoge Venen: “De Hoge Venen is ons ruigste stuk natuur. Rauw en wild en adembenemend mooi om te wandelen. Na een stevige wandeling heb je de thermale waterbronnen van Spa om in te bekomen en te relaxen.”

www.odierbaarbelgie.be - GR5 is verschenen bij Manteau (35,99 euro)

Tekst: Valerie De Groodt / Beeld: GF

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen