Wandelen is helemaal hip en dat hoeft niet te verbazen: een flinke staptocht doet wonderen voor lichaam en geest en je kunt zo goed als altijd en overal een wandeling maken. Heb je ook de smaak te pakken? Boek dan eens wandelvakantie in eigen land. Deze tips helpen je op weg.

Waar vind ik leuke wandelroutes?

Ken je ondertussen je eigen buurt van binnen en van buiten? Tijd om iets anders te proberen. Op www.natuurpunt.be vind je een aantal zeer mooie bewegwijzerde wandelpaden in jouw streek of aan de kust. Een andere optie om een mooie route uit te stippelen is www.routeyou.com. Deze routes kun je naar je wandel-gps uploaden of je kunt de app op je telefoon installeren en navigeren met je smartphone. Let er wel op dat je een extra powerbank op zak hebt!

Neem een kijkje op de sites van de toeristische diensten van de streek die je bezoekt. Bij Westtoer en Vlaanderen Vakantieland bijvoorbeeld, vind je ook heel wat informatie. Op walloniebelgiëtoerisme.be vind je alle info voor een wandelvakantie in de Ardennen.

Een goed gevulde rugzak

Doe je een wandeling midden in de natuur, dan kun je maar beter een aantal zaken binnen handbereik hebben. Misschien loop je wel uren in de zon of is de leuke bistro die je onderweg op de kaart ziet staan is wegens onvoorziene omstandigheden toch gesloten. Je kunt dus maar beter goed voorbereid voor de dag komen. Hoe groot je rugzak moet zijn hangt af van je trip. Maar reken toch op een goeie 30 à 40 liter inhoud bij een dagtrip. Zo hou je nog wat plaats over om in de namiddag wat overtollige kledij weg te moffelen.

Deze essentiële zaken mogen niet ontbreken:

 1. Pet
 2. Reserve T-shirt
 3. Regenkledij
 4. Extra pullover
 5. Zonnebril
 6. Zonnemelk
 7. Kleine reisapotheek inclusief blaarpleisters en anti-insectenmiddel
 8. Tussendoortje
 9. Lichte lunch
 10. Een liter water voor een wandeling van vier uur.
 11. Een rol wc-papier
 12. Pleisters en paracetamol

Schoenen voor alle terreinen

Een paar goede wandelschoenen zijn essentieel voor een blessurevrije zomer. Laat je desnoods door specialisten adviseren. Gewone sportschoenen zijn absoluut geen goede keuze als je vaker gaat wandelen. Zeker als je langere tochten op de planning hebt staan. Investeer ook in goede wollen kousen of kousen die speciaal gemaakt zijn om zweet goed af te voeren. Wandelen is gratis, bespaar dus niet op je uitrusting, want blaren zijn je grootste vijand en kunnen je dag naar de vaantjes helpen.

Kledij voor alle weersomstandigheden

Tegenwoordig is veel outdoorkledij gemaakt van technische stoffen. Het prijskaartje kan een nadeel zijn, maar een goede investering gaat jaren mee als je de kleren op de juiste manier verzorgt. Wil je eerst proeven van een wandelvakantie zonder dat je diep in je portemonnee moet tasten? Let dan op volgende zaken:

 1. Je kleding mag nergens wrijven of knellen.
 2. Katoen kan snel vocht opnemen waardoor je het sneller koud krijgt. Na een inspanning kan het ook klam aanvoelen, draag daarom liever zijde of wol.
 3. Afritsbroeken zijn je redder in nood. ’s Morgens vroeg kan het nog een beetje fris zijn maar in de namiddag kun je onder de volle zon beginnen te puffen en te zweten. Van je lange broek maak je in no time een short.
 4. Draag ook altijd laagjes, dan kun je gemakkelijk je kledij aanpassen aan het weer.

Op stap met de kinderen

Hoe kun je de kinderen entertainen tijdens je dagtrip? Begin bij het begin. Laat ze hun eigen rugzakje inpakken en dragen en zoek wandelingen uit die onderweg een leuke bezienswaardigheid hebben zoals een kasteel of een waterval. Of verzin een verhaal over vossen en wolven. Kies een wandeling die geschikt is voor kinderen, dat staat meestal aangeduid.

Veel plezier!