Was ik maar thuis gebleven: 3 reisspecialisten over hoe het soms fout gaat op reis (+ hun ultieme staycationtip!)

BlogDagje uitstay-vacation

Misschien heb je deze zomer wel noodgedwongen voor een staycation moeten kiezen en baal je nu ontzettend hard dat je in de ‘playa achtertuin’ zit in plaats van aan een ‘playa tropical’. Het kan misschien een troost zijn, maar ook op reis loopt het al eens grandioos mis. Drie doorwinterde reizigers hadden plannen om vijftien dagen te leven als een echte New Yorker, het exotische en ongerepte Java te ontdekken en een rondreis door Zuid-Afrika te maken. Klinkt idyllisch, maar dat draaide enigszins anders uit.

Reisreporter Ben Roelants liep op Java een voedselvergiftiging op

“Tijdens een rondreis door Indonesië bezochten mijn vriendin en ik met een privéchauffeur en -gids het eiland Java. Hij nam ons mee naar ongerepte plaatsen. Op een avond logeerden we bij een lokale familie. We werden op een heerlijk en uitgebreid avondmaal getrakteerd. Al zal een gerecht uit de Indonesische keuken me altijd bijblijven namelijk gadogado, een gerecht met rauwe groenten en pindasaus. Het moet met een bacterie besmet zijn geweest, want die nacht schoot ik hallucinerend wakker. Het plafond van ons hutje leek steeds hoger en hoger de lucht in te gaan. Ik voelde het rommelen in mijn buik. We sliepen in een kleine paalwoning. Om naar het toilet te gaan, moest ik via een wandelpad over de vijver tot aan het huis van de familie zelf. Zo ver ben ik niet geraakt. Een klein boompje in de tuin heeft die nacht hard afgezien. Langs alle kanten kwam het eruit. Onze gids kwam me ter hulp gesneld en stelde voor de boze geesten met tijgerbalsem uit mijn lichaam te verdrijven. Hij had erg lange nagels waardoor het massaren pijn deed. Wanneer ik kreunde zei hij ‘if it hurts, it’s good’. Hij speelde die nacht ook gitaar voor me. Ondertussen stak mijn vriendin me vol Imodium, Enterol en Dafalgan, tevergeefs. Tot zeven uur ’s morgens heb ik om de veertig minuten moeten overgeven. Nee, aan Java heb ik niet de beste herinneringen.”

Jouw ultieme staycation tip?

“Het Terhills cablepark in Dilsen-Stokkem. Je kan er wake boarden en waterskiën en er staat een geweldige beachclub. Met wat verbeelding waan je je op de Bahama’s.”

benroelants.be - evenaar.tv

Reisblogger Bart Melis zat 15 dagen in een New Yorkse kelder zonder elektriciteit

“Met mijn reisblog vetexbart focus ik voornamelijk op Amerika. Minstens 1 à 2 keer per jaar vlieg ik naar New York, maar dat loopt niet altijd zoals gepland. Toen ik in 2012 onderweg naar New York was, veegde orkaan Sandy een deel van de Oostkust weg. Bij aankomst zat de wereldstad zonder water en elektriciteit. Musea, hotels, cafés en restaurants waren gesloten. Metro’s reden niet, aan benzinestations stonden ellenlange files. Iedereen wilde brandstof voor zijn oliekachel inslaan, want het was min twintig graden. Via couchsurfing had ik accommodatie bij een Joods gezin in New Jersey geregeld. Normaal zou ik er vier dagen blijven, maar omdat ik nergens anders terecht kon werden dat er vijftien. Ik sliep in een kelderkamer, zonder verwarming of verlichting. Ik heb toen wel gedacht “was ik maar thuis gebleven”. Het was niet de vakantie waarvan ik had gedroomd. Ik wist dat er een storm zat aan te komen, maar niemand verwachtte dat die zo krachtig zou zijn. Doordat ik mijn zinnen volledig op die vakantie gezet had, kon ik het niet opbrengen om te annuleren. Ginder zat ik uiteindelijk met de gebakken peren. Achteraf bekeken is het een cool verhaal om te vertellen. Mijn hosts hebben er ook alles aan gedaan opdat ik me welkom voelde bij hen. En de twee verloren weken? Die zijn ondertussen ruimschoots ingehaald.”

Jouw ultieme staycation tip?

"Fietsvakantie in eigen land! Ik trok in juni zelf met de fiets richting Wallonië."

www.vetexbart.be

Reisblogger Nies Cools verdwaalde met de huurauto in een sloppenwijk in Johannesburg

“Op vlak van reizen ben ik best een laatbloeier. Mijn ouders zijn boomkwekers en moeten bijna altijd thuis zijn om de plantjes te verzorgen. Met mijn man Geert ben ik echt beginnen reizen. Een drieweekse rondreis door Zuid-Afrika was een van onze eerste grote reizen. In Johannesburg reden we in onze kleine huurwagen, een blinkend witte Chevrolet, de luchthaven uit. Omdat we niet in Johannesburg wilden overnachten, reden we direct richting een dorpje bij het Krugerpark. Maar dat liep niet volgens plan. We reden verloren en kwamen in een Zuid-Afrikaanse township (een sloppenwijk) terecht. Ik heb toen even mijn leven voorbij zien flitsen. Met een opvallende huurauto en een koffer vol duur gerief in een zeer arme wijk, als dat maar goed komt. Het was zondag en er liepen veel dronken mensen over straat. Er is niets gebeurd, maar ik was er niet gerust in. Op een gegeven moment spotten we een politiecombi. Die zijn we beginnen volgen in de hoop ietwat veilig te zijn en de weg uit de wijk te vinden. Dat lukte ook. Achteraf beseften we dat het niet slim was om na een langeafstandsvlucht nog vijf uur te gaan rijden in een nieuw land bij valavond. (lacht) Leuk weetje, dat verhaal was de aanleiding voor mijn blog Reismicrobe. Ik wilde een plek om onze reisanekdotes neer te schrijven zodat we ze nooit zouden vergeten.”

Jouw ultieme staycation tip?

“Samen met de kindjes wandelen we graag in de Kalmthoutse heide. Dat is zo’n mooie plek, soms wanen we ons zelfs in Kenia.”

www.reismicrobe.com

Tekst: Laura Claessens - Beeld: GF

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen