Wat je nog niet wist over thee

154

Theedrinken wordt steeds hipper en gaat de trend van het koffiedrinken achterna. Logisch eigenlijk, want het is lekker en bovendien gezond en relaxerend. Maar wat weten we eigenlijk over thee? Carol Bailleul is van kinds af aan een fervente theedrinkster en kan urenlang snuisteren tussen verschillende theesoorten. Als theesommelier neemt ze ons mee doorheen haar theewereld en deelt ze graag vier weetjes over thee met ons.

 

1. Thee is niet altijd thee

Hoewel de benaming thee vaak wordt gebruikt, zijn alleen de varianten die van de plant Camellia Sinensis komen echte thee. Zwarte, groene, witte, gele, oolong en pu erh thee komen allemaal van deze plant, enkel de productiemethode verschilt. Kruidenthee is eigenlijk geen thee maar een infusie, want het wordt gemaakt van kruiden, bloemen en specerijen.

 

2. Thee is gezond en werkt ontspannend

Thee bevat stoffen die goed zijn voor de gezondheid, zoals onder meer antioxidanten en polyfenolen. Het theeblad bevat L-theanine,  een bijzonder aminozuur dat bijna alleen voorkomt in de theeplant Camellia Sinensis en vooral bekend staat om zijn kalmerende werking. Het geeft ontspanning en vermindert stress en angst. L-theanine neutraliseert het gejaagde effect van cafeïne zonder de alertheid te verminderen.
In thee zit inderdaad ook cafeïne. Soms wordt dit theïne genoemd, maar cafeïne en theïne zijn exact dezelfde stoffen, die vermoeidheid  verminderen en zorgen voor een alert gevoel.  In een kopje thee zit wel beduidend minder cafeïne dan in koffie en cola zodat we geen nadelige effecten van ondervinden.

 

3. Thee zetten is een kunst

Bij het zetten van de thee is het belangrijk water op de juiste temperatuur toe te voegen. De ideale temperatuur voor het zetten van thee hangt af van de theeklasse; voor groene thee bijvoorbeeld moet een wat lagere temperatuur gebruikt worden dan voor zwarte thee. Gebruik nooit kokend water: dit kan de zuurstofgraad en de smaak van de thee negatief beïnvloeden. Ook de hoeveelheid thee is belangrijk: vuistregel is 12 gram losse thee per liter water. Tenslotte bepaalt de kwaliteit van het water de smaak van het kopje thee. Om die reden gebruik je best mineraalwater met een zuurtegraad van 6/7 en een lage droogrestwaarde. Ongefilterd kraantjeswater kan soms te veel naar kalk en chloor smaken. Een oplossing is dan een filtersysteem.

 

4. Thee is de perfecte partner van eten

In China en Japan wordt vaker thee dan wijn bij het eten gedronken. In het westen zijn we daar niet echt aan gewend, maar thee is eigenlijk de perfecte partner van eten. Ten opzichte van wijn heeft thee het voordeel dat het geen alcohol bevat waardoor je helder en fris blijft. Het bevordert de spijsverteringneemt een vol gevoel weg, werkt verfrissend tussen de gangen door, verzacht een pikante  smaak en kan daarnaast ook bepaalde smaken in een gerecht versterken. Iedere thee heeft haar specifieke eigenschappen. Zo neutraliseert witte thee de smaak en spoelt de mond schoon tussen twee gangen. Groene thee past perfect bij lichte gerechten, waar doorgaans witte wijn bij wordt gedronken. Zwarte thee is dan weer de geknipte partner voor de wat zwaardere gerechten.

Theeworkshops

Theesommelier Carol Bailleul is helemaal gepassioneerd door thee. “Volgens een Chinees gezegde bestaan er evenveel soorten thee als er Chinezen zijn. Er is dus meer dan één leven nodig om de theewereld en de duizend en één aroma’s van deze drank goed te kunnen ontdekken. Thee is mijn passie en ik wil die graag delen“, zegt ze.

Dat delen doet ze onder andere tijdens haar theeworkshops. Deze zijn altijd rond een speciaal thema uitgebouwd, zoals ‘het perfecte huwelijk tussen thee en kaas’, ‘de wereld van de groene thee’ of ‘het ene kopje thee is het andere niet’… Tijdens de workshops om je heel wat te weten over het populaire drankje, en bovendien krijg je een heleboel tips mee om zelf de lekkerste thee te zetten. De workshops kunnen zowel doorgaan in Oostende of op andere locaties.

Meer informatie en inschrijving