Een vrouw spendeert gemiddeld anderhalf jaar in haar leven aan haar haar. Wassen, drogen, kammen, borstelen, stijlen, krullen, kleuren, opsteken,.. We zijn duidelijk gehecht aan onze haardos. De frustratie als die gespleten haarpunten weer de kop op steken, is dan ook groot. Maar wat betekenen die kapotte haarpuntjes eigenlijk?

Het gewone gespleten puntje

haar 1

Deze soort komt het meeste voor: het is het begin van gespleten punten. De cellen worden grotendeels nog bij elkaar gehouden, maar hier en daar duiken er scheidingen van de cellen op.

Wat moet je doen? Je kan de gespleten puntjes nog herstellen door een voedende shampoo, conditioner en serum te gebruiken.

 

De mini

haar 2Ook deze soort gesleten puntjes komt vaak voor in de beginfase van kapot haar.

Wat moet je doen? Ook hier moet je je haarpunten goed verzorgen en voeden.

 

De drie-split

haar 3De drie-split komt minder vaak voor. Als je haarpunten op deze manier gespleten zijn, is de schade groter dan bij de vorige twee soorten.

Wat moet je doen? Gebruik 2 keer per week een voedend masker en ga wat vaker naar de kapper om je punten bij de knippen.

 

 

De boom

haar 4Als je haar langs de ene kant meer gespleten is dan de andere, spreken we van ‘een boom’. De cellen scheiden zich langs de ene kant sneller dan aan de andere kant.

Wat moet je doen? Leg zo snel mogelijk een kappersbeurt vast en ga ondertussen op zoek naar producten die je haar beschermen.

 

 

De kaars

haar 5De kaars is een voorbeeld van een groot verlies van de buitenste cellen. Je haarpunten zijn nog niet gespleten, maar dat kan wel elk moment gebeuren.

Wat moet je doen? Uiteraard moet je je haarpunten laten bijknippen. Om de schade te beperken, gebruik je best een intens voedende olie.

 

 

De knoop

haar 6De knoop komt vooral bij voor vrouwen met curly hair. De krul lag in de war en heeft een knoop gevormd. Als je je haar borstelt, zal je haar normaal op die plaats breken.

Wat moet je doen? Wees voorzichtig als je je haar borstelt en gebruik ontwarringsproducten.

 

 

Foto’s: Marie Claire