Wat kost een communiefeest?

58
Communie/Lentefeest/Groeifeest

Hou je vast, we vallen even met de deur in huis. Een communiefeest kost voor een gemiddeld gezin zo’n 2.000 euro. Natuurlijk ben je altijd vrij om zelf je budget te bepalen.

Stel op voorhand vast hoeveel geld je wenst te spenderen. Je hebt dan een richtlijn en je kan het overzicht behouden over je uitgaves. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en kan je eventueel op tijd ingrijpen om toch naar iets goedkopere alternatieven te zoeken. Want vergeet niet: ook met enkele low budget oplossingen kan je je kind een schitterend communiefeest geven!
Wij zetten het kostenplaatje even op een rijtje.

Het feest zelf: gemiddeld 1.000 euro

Het feest zelf vraagt minstens de helft van je vooropgesteld budget. Dat is natuurlijk niet onlogisch. Velen kiezen voor een feestzaal of restaurant om het feest te vieren. Anderen huren een traiteur in die aan huis een lekker diner uit de mouw schudt. Dit is handig op het moment zelf: het eten wordt voorzien, de afwas wordt gedaan en jij blijft niet achter met een immense opruim. Maar natuurlijk hangt hier een enorm kostenplaatje aan vast.

BUDGETTIP: Denk aan een leuke barbecue in je tuin of laat een foodtruck komen. Het geeft meteen een gezellige en losse sfeer en je hoeft geen dagenlang zelf in de keuken te staan. Ook de immense kosten voor een locatie zijn op slag van de baan.

Nieuwe outfits voor heel het gezin: gemiddeld 750 euro

Je kind staat in de spotlights dus hij of zij loopt er best netjes bij. Een nieuwe outfit lijkt vanzelfsprekend maar ook dit zorgt voor een hele hap uit het budget. Een mooi jurkje, een deftig hemd en spierwitte schoenen: alles heeft een prijskaartje. Gemiddeld geven ouders zo’n 250 euro uit aan de nieuwe garderobe van hun communicant.

Daarbovenop wil je als ouder ook opgekleed voor de dag komen. Tijden deze speciale gebeurtenis mag het dan vaak ‘iets meer’ zijn. Je voorziet dus best een gemiddeld budget van 300 euro voor mama en papa. Broertjes en zusjes krijgen meestal een nieuwe outfit die schommelt rond de 200 euro.

BUDGETTIP: Een mooie outfit hoeft niet altijd duur en merk gerelateerd te zijn. Bovendien is het ook fijn wanneer je kind de kleding nadien nog verder kan blijven dragen. Ga dus niet voor de dure prinsen- of prinsessenlook waarbij alles na afloop in de kast verdwijnt. Verder kan je ook langslopen bij goedkopere kledingwinkels zoals H&M, JBC of Zara die voor heel wat minder geld ook leuke feestkleding in de rekken hebben hangen.

Een leuk cadeau: gemiddeld 50 euro

Kinderen houden van cadeaus. Een nieuwe fiets of een horloge kunnen heel wat geld kosten, maar zijn niet meer zo populair bij de jeugd van tegenwoordig. De prijzen van de meeste geschenken bij een communie schommelen rond de 50 euro. Denk maar aan een waardebon, een daguitstap naar de dierentuin of een nieuwe game.

BUDGETTIP: Bespreek samen met je kind wat hij of zij écht wil. Heel wat cadeaus liggen nadien stof te vangen in een vergeten hoekje in de slaap- of speelkamer. Kortom: weggesmeten geld. Misschien is het fijn om hen aan te sporen om enveloppen met centjes te vragen en zelf te sparen voor een groter en duurder geschenk? Of wat dat je van een bezoek aan Disneyland of Center Parcs?

Foto’s, geschenkjes en meer: gemiddeld 200 euro

Naast de kosten voor het feest, de outfit en de cadeaus zijn er vaak nog enkele extraatjes die de kop opsteken. Denk maar aan de kappersbezoeken voor het hele gezin, de geschenkjes voor de gasten en het afdrukken van de communiefoto’s.

BUDGETTIP: Verzamel alle beelden in een online fotoalbum dat je meteen kan delen met je familie en vrienden. Verder kan je zelf met de kinderen de geschenkjes voor de gasten maken. Denk maar aan heerlijke cupcakes of zelfgemaakte chocoladetruffels.