Wat te doen op het communiefeest? Activiteiten voor jong en oud

226
Activiteiten voor jong en oud op je communiefeest

Op het communiefeest wil je natuurlijk dat zowel je oma als de peuter van je schoonzus zich kostelijk amuseren. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel vind je alvast heel wat inspiratie! Voor de veiligheid hebben we je feestgezelschap opgedeeld in drie leeftijdsgroepen met hun eigen specifieke attitudes.

0 – 10: “Jaaa, ik vind alles leuk!”

Een makkelijke leeftijdsgroep die zich, mits wat fantasie en enthousiasme, graag laat meevoeren naar droomwerelden vol prinsessen en draken. Deze koters hebben écht niet veel nodig om zich te amuseren tot de avond valt. Een doos Lego of enkele Barbiepoppen en actiefiguurtjes volstaan om een heel filmscenario te bedenken. Nog een oeroude klassieker? Stoepkrijt! Maar liefst enkel als het feest bij jou thuis doorgaat. Geen paniek als je zoon zijn witte broek plots regenboogallures krijgt: even uitkloppen, in de wasmachine gooien en het leed is zo vergeten. Je kan gerust ook wat beweging in de dag stoppen. Ook zonder dat je met veel materiaal moet sleuren. Touwtje springen, hinkstapspel, tikkertje, verstoppertje, … Wanneer je terug naar huis rijdt, zal het érg stil zijn op de achterbank. Maar wat doe je met de allerkleinsten? Vooraleerst: in het oog houden. Stoepkrijt ziet er namelijk erg lekker uit, en kleine soldaatjes ook. Neem voor hen aangepast speelgoed mee.

10 – 15: “Seg, ik ben geen kleuter meer …”

De iets moeilijkere leeftijd die allergisch reageert op alles wat kinderachtig lijkt. Heeft de neiging om zich terug te trekken achter een beeldscherm. Hoe zorg je ervoor dat nukkige tieners toch écht aanwezig zijn op het feest? Simpel: wakker die competitiegeest aan. Wedden dat zelfs je stoere neefje binnen de kortste keren wilde gokken brult bij Pictionary? Of laat die jeugd een beetje bewegen en organiseer een speurtocht in de tuin/het feestdomein. Voorzie een leuk cadeau voor de winnaar, bijvoorbeeld een middagje paintballen. Heb je een paar podiumbeesten in de familie? Organiseer dan een talentenshow. Wie weet ontdek je de nieuwe Alex Agnew of Jimi Hendrix in jouw familie. Laat de bedeesde tieners hun organisatorische talenten tonen. Zij kunnen de line-up samenstellen, de kledij en make-up verzorgen en de geluidsinstallatie in gang trappen. Zo heeft iedereen er iets aan.

15 – 95: “Goh, ik vind dat stiekem ook nog altijd plezant.”

De leeftijdsgroep die jaloerse blikken werpt op het stoepkrijt en zich moet bedwingen om niet mee te doen. Blijf toch maar netjes op je stoel zitten met die pastelblauwe kostuumbroek. Er zijn genoeg rustige, vlekkenvrije activiteiten om volwassenen te amuseren. Zo zijn gezelschapsspelen al enkele jaren bezig aan een stevige opmars. Monopoly en Scrabble are here to stay, maar je hebt ook een pak avontuurlijkere bordspellen. In ‘Penoza’ moet je in ware gangsterstijl cocaïne dealen. Pablo Escobar voor één namiddag, zeg maar. Bedenk alvast een excuus voor als je zesjarige vraagt of ze mag meespelen. Ook de ‘Risk: Game of Thrones Edition’ zal sowieso in de smaak vallen bij fans van de serie. We schatten dat dat zo’n 95% van de aanwezigen is. Of hebben je gasten na de talentenshow van de jeugd zin gekregen om ook op het podium te springen? Waarom dan geen karaoke? Online vind je tips om zelf je karaokeset te maken. Lachen geblazen!

Tekst: Anouk Mouton / Foto’s: Unsplash