Wat voor reiziger ben jij?

637

Of je nu zelf op reis gaat of naar een grote stad in eigen land, er zijn altijd en overal wel van die clichéreizigers. Ze doen het misschien niet met opzet, maar je herkent ze onmiddellijk! Denk maar aan de Brusselse Grote Markt waar ontelbare Japanners foto’s nemen van alles wat ze zien. Hotelzoekmachine Trivago heeft een lijst gemaakt van de 14 meest herkenbare stereotypes op basis van reizigersprofielen.

Je vindt ze allemaal terug, van de rustige en aangename types tot de meest vervelende types. Tot welke categorie behoor jij?

collagetravellers

1. De business traveller

De Business Traveller haal je zo uit een menigte. Het zijn dames of heren in een pak met een zwarte trolly bij zich, á la George Clooney in Up In The Air. Vaak zijn ze druk in gesprek met hun telefoon of bekijken ze nog snel hun laatste e-mails op hun te luxe bedrijfstablets of smartphones. Bij het inchecken verzamelen ze zich allemaal bij de ‘fast lane’, waardoor ze als eerste in het vliegtuig belanden, waar ze verder gaan met bellen en e-mailen.

2. Lovers on holiday

68% van de vakantiegangers bestaat uit koppeltjes en daarmee zijn de geliefden de belangrijkste groep reizigers voor het toerisme wereldwijd. Belgisiche stelletjes gaan vaak op vakantie om het liefdesvuur weer te doen opwaaien en weer eens echt tijd voor elkaar te maken. Dit uit zich vaak in aanrakerig gedrag en verliefde blikken soms tot ergernis van medereizigers.

3. Gepensioneerde reizigers

De meest populaire reizen onder gepensioneerden zijn toch wel de cruises of overwinteren aan de Spaanse Costa, en dan het liefst in Benidorm. Oudere reizigers zijn vaak te herkennen aan kaki broeken met of zonder afritspijpen, sportschoenen of sandalen,zonnehoedjes en buideltasjes. Typische eigenschappen van deze groep: een frisse doelgerichte blik, stevige wandelschoenen, sportief jack aan, een rugzak vol met handigheidjes voor onderweg.

4. Backpackers

De backpacker is vaak een student tussen de 20 en 25 jaar, die zijn/haar bachelor afgemaakt heeft en even een studiepauze wil tussen de bachelor en de master. Vaak hebben backpackers een soort pyjama-achtige broeken aan, want dat zit nu eenmaal lekker. Je zult bovendien geen backpacker tegenkomen zonder reisgids in handen en zonder ‘ik-ben-de-wereld-aan-het-ontdekken-en-wat-is-die-mooi’-blik in de ogen.

5. All-Inclusive liefhebbers

Je kent ze wel, de all-inclusive fanatiekelingen die geen vakantie missen waarin ze niet naar een all-inclusive resort gaan. Een heerlijk idee vinden ze het, geen discussies over de kosten, want het is toch al betaald! De all-inclusive fans komen vaak met de hele familie. Wat ze het liefste doen is bij het zwembad liggen. Dit type reizigers bezoekt niet zo veel, maar ligt het liefst zoveel mogelijk langs het zwembad of aan het strand, om vervolgens totaal tevreden weer terug naar huis te gaan.

6. De Japanner

De Japanner is één van de meest opvallende en amusante groep stereotype reizigers. Elke reis zie je er ten minste één voorbijkomen, maar meestal reizen ze in hele groepen. Ze zijn te herkennen aan het feit dat je eerst een fotocamera, tablet of telefoon ziet en vervolgens pas de persoon die deze vasthoudt. De meisjes lopen veelal te giechelen en maken V-tekens met hun handen en de jongens maken de foto’s. Een reis zonder dat je een Japanner hebt gezien, is geen geslaagde reis.

7. De thrill-seeker

De thrill-seeker onder de reizigers is altijd op zoek naar een nog mooiere of spectaculairdere raft, rally of bungy-jump. Niets is hem of haar te gek op vakantie. Zij kicken op de indrukwekkende foto’s en willen hun acties steevast delen met het thuisfront.

8. De cultuursnuiver

De cultuursnuiver is de reiziger die geen enkel museum of kerk in een stad overslaat. Zij zijn heel goed voorbereid en hebben een duidelijk lijstje van wat ze allemaal willen zien. Blijkt er nog een kerk te zijn die niet in de boekjes aangegeven stond, is dit type reiziger totaal in zijn nopjes!

9. De spirituele reiziger

De spirituele reiziger is door te reizen op zoek naar zichzelf. Deze reiziger vind je vaak in de buurt van in een klooster in India of Indonesië. Zij hebben een moeilijke tijd achter te rug en is gericht op zoek naar het terugvinden van persoonlijke balans en rust door meditatie. Deze reizigers worden ook wel de ‘Eat-Pray-Love’-reizigers genoemd.

10. De Avonturier

Een avonturier gaat off-piste snowboarden in de Alpen, kanovaren in het zuiden van Frankrijk of ballonvaren in Scandinavië. Een avonturier is altijd op zoek naar ongewone en onverwachte ervaringen, niet bang om risico’s te nemen en hij zweert bij het buitenleven. De avonturier laat zich leiden door zijn nieuwsgierigheid en geeft niet om planning. De avonturier is vaak praktisch gekleed en geeft niet om mode. Kleding moet vooral praktisch zijn.

11. De Salou-bezoekers

Dat zijn de 16- en 17-jarige Breezah-girls en Baco-boys die ‘s zomers massaal de Spaanse kust bevolken. Ze zijn voor het eerst op vakantie zonder hun ouders, ontdekken hun seksuele zelf en rekken elke avond de grenzen van alcoholconsumptie weer ietsje meer op. Hun vakanties zijn georganiseerd door populaire reisorganisaties voor jongeren.

12. De controlfreak

De controlfreak heeft tijdens het reizen (net zoals in het dagelijks leven) alles tot in de puntjes voorbereid. Hij of zij weet bij welk restaurant je wel of niet moet eten, weet welk museum de entreeprijs waard is en welke niet,  weet hoe je ‘hallo’, ‘dankjewel’ en ‘ik spreek geen…’ in de taal van de bestemming zegt en wat de plaatstelijke do’s and don’ts zijn. Kortom: een controlfreek is een zeer goede informatiebron voor mede-reizigers!

13. De wereldburger

De zogenaamde wereldburger voelt zich overal thuis. Hij of zij heeft al veel gereisd en gezien en op ontelbare plekken gewoond of gewerkt. Dat maakt de wereldburger wat onverschillig dat hij of zij niet snel meer onder de indruk is. De wereldburgers kan echter wel een geweldige informatiebron zijn voor verscheidene bestemmingen, want zij weten overal de mooie plekjes te vinden. Bovendien heeft de wereldburger een veelvoud van interessante anekdotes te vertellen.

14. De exotische medereiziger

Vooral op luchthavens of in het vliegtuig kom je ze tegen: de exotische medereizigers. De groep is te herkennen aan de felgekleurde gewaden en hoofdbedekking. Ze hebben meestal een kleurtje dat getuigt van een warm land van herkomst en spreken een taal die je nog nooit hebt gehoord. Deze groep valt, vanwege hun felle, kleurrijke en voor ons afwijkende uiterlijk, enorm op. Bij wie ze ziet, komt een van twee vragen naar boven.
De eerste is: Wow, waar zou deze persoon vandaan komen? De tweede is: Jeetje, zou deze persoon het niet koud hebben?