Duik de zomer in: 5 x waterpret in eigen land

Blogstay-vacation

Wie aan watersport denkt, denkt spontaan aan de zee. Uiteraard is onze Belgische kust the place to be voor een plons in het water, maar ook het binnenland heeft op dat vlak heel wat te bieden. Trek je zwemgerief aan en duik met ons mee in onze selectie van minder bekende wateren.

Voor de durvers: kabelparken

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen zijn kabelparken ingericht. Hier geniet je van waterskiën aan een kabelbaan. Op die manier word je al skiënd over het water getrokken. De Donkvijver in Oudenaarde is een van die plaatsen. Een waterskikabelbaan biedt de mogelijkheid om te kneeboarden, waterskiën of wakeboarden. Voor de minder mobiele sportievelingen zijn er voorzieningen, zoals de zitski en funtubes.

Ook Terhills Cablepark in Dilsen en Goodlife Cablepark op recreatiedomein de Mosten in Meer (Hoogstraten) bieden deze unieke ervaring aan.

www.terhillscablepark.be - www.goodlifecablepark.be - www.outsider.be

Rustig peddelen op waterlopen

Je hoeft niet naar de Ardennen op te kajakken, kanovaren of suppen (stand up paddle board). Ook bij ons amuseer je je rot op kleinere waterlopen. Watersporten op de Durme, een zijrivier van de Schelde, bijvoorbeeld is nog vrij onbekend en is spijtig. Je kunt al varend op dit pareltje genieten van rust in een prachtig landschap.

In Vlaams-Brabant biedt de Dijle een leuk dagje uit. Dankzij haar natuurlijk karakter en vele meanders is een gevarieerd leefgebied ontstaan voor heel wat dier- en plantensoorten. Met wat geluk kan je tijdens je vaartocht zowaar ijsvogels, een bever, libellen en bijzondere vissen zien.

In de Kempen vaar je op de Kleine Nete doorheen een prachtig natuurdecor.

Ook de Dender in Oost-Vlaanderen zorgt voor uren vaarplezier met het hele gezin. Mag het toch nog iets avontuurlijker? Ga dan voor een vlottentocht by night op de Dender.

www.toerismewaasland.be - www.dijlefloats.be - www.kempenkayaks.be - www.outsideraalst.be

Leuke zwemvijvers

Het domein Ter Heide, beter gekend als ‘De Plas van Rotselaar’, ontstond in 1975 na zandwinning voor de aanleg van de E314. Het domein is ongeveer 23<thinspace>ha groot en werd handig opgedeeld in verschillende zones, met specifieke recreatiemogelijkheden zoals zwemmen, surfen en vissen.

Zwemmen onder het toeziend oog van redders kan ook in de zwemvijver De Gaverplas in Geraardsbergen. Zalig zonnen kan op het afgesloten zandstrand van 5.000 m².

In Deurne geen natuurlijk gevormde waterplas, maar wel een ecologisch aangelegde zwemvijver. In de zwemgelegenheid in het Boekenbergpark zuiveren planten het water op een natuurlijke manier, waardoor het zwembad geen chemicaliën bevat.

In het Zilvermeer in Mol laten drie waterglijbanen je met ongekende snelheid over het wateroppervlak zoeven. Adrenaline verzekerd. Genoeg voor urenlang spelplezier met vlinders in je buik!

www.toerismevlaamsbrabant.be - www.oost-vlaanderen.be -  www.antwerpen.be - www.zilvermeer.be

Hindernissenparcours

Zin om je grenzen af te tasten? Dan is een opblaasbaar hindernissenparcours in het water de uitgelezen plaats om dit te doen. Loop, spring, klim, klauter en glijd en het wordt ongetwijfeld een dolle dag waterpret. In het Aquapark in Wevelgem en Aqua Jump in De Ster in Sint-Niklaas kunnen waterratten hun behendigheid tonen en hun evenwicht oefenen.

www.ice-mountain.com  - www.sint-niklaas.be

Nog meer sporten op water

O’Douce in Eke heeft alles in huis om zowel beginneling als gevorderde een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Op de voormalige Integravijver kan je waterskiën, wakeboarden en wakesurfen of je kunt wat rusten op het strand.

In Beernem kan je midden van een prachtige natuur aan het Kanaal Gent <emdash> Brugge, genieten van een flinke portie sport- en recreatiemogelijkheden. De Kijkuit is het ideale vertrekpunt voor kajaktochten.

Op de 20<thinspace>ha grote waterplas van domein Kelchterhoef (De Plas) combineer je watersport met een vleugje avontuur. Windsurfen, raften, suppen en kajakken staan er op het programma voor de waterratten. Binnen een afgebakende zone kun je ook zwemmen.

www.odouce.be - www.dekijkuit.be - www.visitlimburg.be

Geniet van de zomer en hou het hoofd koel!<square>

(tekst: Mieke Vercruysse - foto: Getty Images)

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen