Zin in een boeiend uitje dit weekend? Rep je dan naar de mode-expo The Vulgar: Fashion Redefined en/of de foto-expo The Chocolate Polaroid Exhibiton!

 

The Vulgar: Fashion Redefined

Wie of wat bepaalt goede en slechte smaak? Wat maakt dat iets als vulgair beschouwd wordt? Is een object intrinsiek vulgair, of hangt dit af van de toeschouwer? En wat betekent dit beladen woord? The Vulgar: Fashion Redefined onderzoekt het controversiële maar tegelijkertijd intrigerende onderwerp van ‘smaak’ in de mode. Toonaangevende creaties van de renaissance tot vandaag wakkeren de discussie aan over wat het begrip ‘vulgair’ betekent in de mode. Mantuajurken met extreem brede rokken en een dramatisch silhouet, gedragen aan het hof halverwege de achttiende eeuw worden gepresenteerd naast creaties van hedendaagse ontwerpers. De welbekende Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent gaat de dialoog aan met talloze kopieën en herwerkingen, en de populaire ontwerpen van Moschino worden geconfronteerd met Andy Warhol en de souper dress uit de jaren zestig. Deze unieke en geprezen tentoonstelling was eerder al te zien in Londen en Wenen. Voor de tentoonstelling in Modemuseum Hasselt zijn kledingstukken toegevoegd uit de eigen museumcollectie en uit collecties van internationale bruikleengevers. (foto: Undercover S/S 2016, ©firstVIEW.com, model: Maja Brodin)

Tot en met 14 januari in Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11 in Hasselt, www.modemuseumhasselt.be

 

Chocolate Polaroids van Marc Lagrange

De betreurde fotograaf Marc Lagrange hield als geen ander van de Polaroid 100 Chocolate-film, een gelimiteerde en zeldzame polaroid waar slechts enkelen mee hebben gewerkt. Lagranges talent om schoonheid en elegantie te verbeelden, komt helemaal tot zijn recht dankzij de bijzonderheid van deze polaroids. De schaduwtonen kleuren chocolade, de hooglichten romig wit, waardoor de Chocolate Polaroids nauw aansluiten bij Lagranges zwart-witfotografie, en zelfs een nog groter intimistisch gevoel uitademen. In The Chocolate Polaroid Exhibition wordt een selectie van de Chocolate Polaroids van Marc Lagrange voor het eerst vertoond. (foto: © Marc Lagrange)

Tot en met 14 januari in Leonhard’s Gallery, Leopoldstraat 45 in Antwerpen, www.leonhardsgallery.com