Water, het loopt gewoon uit de kraan, hoewel dat niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. We douchen erop los, we koken en we kuisen ermee. Als het zonnetje schijnt laten we naar hartenlust de ploeterbadjes van de kinderen vollopen. We staan er veel te weinig bij stil wat water nog allemaal doet en daarom zetten we enkele wist-je-datjes op een rij.

Wist je dat …

Het op 22 maart wereldwaterdag is?

Het thema dit jaar is ‘Water2me’. Op sociale media delen mensen hun bedenkingen en gevoelens over wat water voor hen persoonlijk betekent. Die verhalen worden door de VN in een rapport gegoten dat de betekenis van water wereldwijd in kaart zal brengen. Doe gerust mee!

Water bijdraagt aan ons mentaal welbevinden?

Gletsjers en eeuwige sneeuw bestaan uit een immense hoeveelheid zoet water en de grote oceanen bevatten miljarden liters zout water. Drinkbaar is het niet, maar het levert ons wel een portie mentaal welbevinden op. Skiën, snorkelen, zwemmen en bootje varen …, zijn stuk voor stuk bezigheden die onze hersenen tot rust brengen.

Water rimpels niet echt tegenhoudt?

We zouden minstens 4 glazen water moeten drinken tegen 1 kopje koffie om rimpels te vermijden. Minimum twee liter water per dag naar binnen gieten zou ook die vervelende lijntjes op afstand houden, maar eigenlijk worden ze daardoor alleen maar minder zichtbaar. Het enige wat echt helpt is je gezicht insmeren met een zonnecrème tijdens het zonnen. En gebruik daarnaast altijd een dagcrème met een zonnefilter.

Je favoriete jeans een grote watervoetafdruk heeft?

Je jeans is gemaakt uit katoen. De planten die nodig zijn voor de productie van 1 spijkerbroek verbruiken al zo’n 8500 liter om te kunnen groeien. Bij de productie van de stof is er nog eens heel veel water nodig om te bleken, te verven en om giftige stoffen die hierbij gebruikt worden te verdunnen tot je broek veilig genoeg is om te dragen. En dan moet je nog incalculeren dat er veel reststof gewoon in de vuilbak belandt. Ook dat is pure waterverspilling.

(De watervoetafdruk is de hoeveelheid zoet water die nodig is voor de productie van goederen of etenswaren.)

Onze lekkere biefstuk een echte slokop is?

De productie van een kilo rundsvlees kost meer dan 15.000 liter aan water, een echte uitschieter als je weet dat voor een kilo varken maar 6000 liter nodig is. Kun je een stukje vlees op je bord niet missen, eet dan wat vaker kip. Deze beestjes hebben beduidend minder water nodig voor ze in de pot gaan.

Onze smartphone bijna duizend liter virtueel water verbruikt?

Virtueel of indirect water is niet zichtbaar, maar toch nodig voor de productie van bijvoorbeeld onze smartphone. Om plastiek, metaal en glas te produceren is nu eenmaal veel water nodig. En we vergeten vaak dat het transport van alle onderdelen tot bij de fabrikant ook nog veel liters verbruikt.

Waterchallenge

Wil je op een makkelijke manier waterbewuster door het leven gaan, neem dan deel aan de Water Challenge van Join For Water. Vanaf vandaag daagt de ngo ons 9 weken lang uit om via concrete tips en opdrachten minder water te verspillen. Meedoen kan via Waterchallenge.be.