De kans is groot dat ook jij de afgelopen maanden een bos of park in de buurt opzocht. Tijdens die wandeling kwam je, al dan niet onbewust, allerlei lekkers uit de natuur tegen. Hoe je wilde eetbare planten herkent en hoe je ermee aan de slag gaat in de keuken, vertelt wildplukker Ben Brumagne.
(Yuri Andries Photography
Mensen keren terug naar de natuur en gaan lokaal eten. Wilde eetbare planten zijn de volgende stap in dat verhaal”, zegt Ben. Sinds 2014 brengt hij met Forest To Plate mensen dichter bij de natuur. Via wandelingen, workshops en weekends introduceert hij geïnteresseerden in de wondere wereld van wilde eetbare planten. “Het voordeel van een jager-verzamelaarsdieet is dat je meer gevarieerde voedingstoffen binnenkrijgt. Seizoensgebonden eten zorgt er bovendien voor dat je lichaam de stoffen binnenkrijgt die het op dat moment nodig heeft.” Ook je geest zal je dankbaar zijn, want wildplukken ontspant. “Het concept bosbaden moet ik niet meer uitleggen. Wildplukken dwingt je al je zintuigen scherp te zetten en geeft een boswandeling een extra dimensie. Ook het besef dat ik kan overleven op wat ik in de natuur vind, brengt mij rust.”
Ben neemt je via de Facebookpagina van Forest To Plate virtueel mee op pad. Hij vertelt je welke planten er deze periode te vinden zijn, hoe je ze herkent en hoe je ermee aan de slag gaat. Wij zetten drie wilde eetbare planten op een rij:
Bens Gouden Wildplukregels:
1. Wildplukken is niet overal toegestaan. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, begin dan in eigen tuin. Laat je gazon verwilderen en voor je het weet pluk je een bord vol groen bij elkaar.
2. Pluk enkel planten die je kent en waar je 100 % zeker van bent dat ze eetbaar zijn. Steek je toch iets in je mond waarvan je niet zeker bent, dan is de smaak bitter (rechts achteraan op je tong) een goede indicator. Vaak zijn giftige planten bitter.
3. Gebruik je gezond verstand. Pluk enkel wat je nodig hebt en pluk niet alles op één plek of aan één plant. Laat genoeg over voor de natuur zodat je het ecosysteem niet verstoort.
4. Was alle planten grondig om eventuele parasieten (van o.a. de vos) te verwijderen. Was eventueel in zout of azijn. Boven 60 graden gaan ook eventuele eitjes dood.