Feit: de zee is ook tijdens de winter een enorme aanrader. Neen, je kunt er niet in je bikini op het strand gaan liggen (tenzij je van extreem ijsberen houdt) maar het winterseizoen aan zee heeft zoveel charme en gezelligheid, dat een verblijf aan de Kust ook tijdens de koude maanden op je bucketlist hoort te staan. Ziehier 7 dingen die zeker op je to-dolijstje thuishoren.

1. Warm ingeduffeld een wandeling door duinen en strand maken

Voor een korte wandeling kun je gewoon langs het strand gaan uitwaaien. Ben je iets ambitieuzer, ‘doe’ dan de Kustwandelroute. Die overspant de hele kust en met de 140 knooppunten wandel je waar en zo lang je wil. Na je stevige wandeling hoor je de warmte op te zoeken. Spring een gezellige tearoom binnen en geniet van iets warms en zoets. Geloof ons: na een stevige wandeling smaakt dat eens zo lekker!

2. De hond lekker laten rennen op het strand

Tijdens de winter zijn er veel meer plaatsen op het strand waar je hond vrijuit mag rennen en ravotten dan tijdens de zomer. Neem een frisbee, stok of de favoriete bal van je hond mee en leef je samen uit langs de vloedlijn. Wel even opletten: zowat elke badplaats hanteert zijn eigen regels wat honden op het strand betreft. Lees alles eerst even na op www.dekust.be/nl/met-de-hond-aan-zee.

3. Genieten van sfeervol (kerst)shoppen

Gezellig kuieren door feeëriek versierde winkelstraten. Aan De Kust zijn de winkels bovendien elke zondag open.

4. Op adem komen met winterwellness

Zwemmen in de zee raden we tijdens de winter niet aan, maar De Kust kent tal van adresjes waar je volop kunt genieten van water, warmte en wellness (en sommige met zeewater!).

5. Kerstmarkten bezoeken

Zowat elke badplaats pakt uit met een kleine of grote kerstmarkt met tal van winterse randactiviteiten en/of schaatspistes. Winterpret gegarandeerd! Bij de toeristische diensten kunnen ze je perfect vertellen waar je moet zijn voor ongebreideld winterplezier.

6. Hippe pop-upbars bezoeken

Ook tijdens de winter poppen de pop-upbars, al zorgen die nu eerder voor een après-skigevoel in plaats van zomerse vibes, met dank aan de vuurkorven waaraan je je kunt warmen en de winterbarbecues. Enkele voorbeelden? De Icebar Knokke XL en de Sixty Sky Lounge (360° zicht!), de Kerstbar in De Haan en de boshut op het strand van Oostduinkerke-Bad.

7. Je vergapen aan schitterend vuurwerk

Ligt het aan de grote open ruime of aan de heldere lucht, maar feit is dat ze aan de zee dol zijn op vuurwerk. En goed om te weten: veel van die vuurwerkevents gaan gepaard met een hapje, drankje en muziek. Vergeet na nieuwjaar overigens de kerstboomverbrandingen niet: ook goed voor bakken sfeer!