Wil je enkele dagen van de skipret genieten dan valt je oog al snel op Slovenië. De skigebieden liggen dichtbij een luchthaven en bijgevolg gaat er weinig tijd in verplaatsing. Zo sta je snel op de lange latten, in Slovenië, het kleine Alpenland, dé bestemming voor een short-ski trip.

Neem het skigebied van Krvavec, slechts 25 km van de hoofdstad Ljubljana en maar 8 km van de luchthaven. Het is trouwens het skioord dat het dichtst bij een luchthaven ligt in heel Europa. En of je er kan skiën ! Er zijn 30 km goed onderhouden pistes waar ervaren skiërs en beginners plezier beleven op blauwe en rode pistes. Sneeuw is verzekerd want het skioord ligt op 1450 meter en de ski arena strekt zich uit tot op een hoogte van bijna 2000 meter.

Ski en spa

In Slovenië zijn er tientallen spa- en wellness resorts. Overal borrelt er warm en helend water uit de bodem en dat maakt van Slovenië een eersterangs wellness bestemming. En wat is er leuker dan een korte trip waar je geniet van de twee grootste winterse Slovenië-troeven: ski en spa. Een goed voorbeeld is het skigebied Pohorje op slechts zes km van Maribor, de tweede stad van het land. Pohorje heeft 41 km pistes én er is veel wellness en spa in de buurt.


Maribor heeft de beste centra, met fantastische faciliteiten. Een topper met naam en faam is Chateau Ramsak, een luxe oord met binnen- en buiten zwembaden, sauna’s, wellnessfaciliteiten en talloze spabehandelingen. Ramsak Resort ligt tussen de wijngaarden, heerlijk voor natuurliefhebbers en wandelaars die er uiteraard ook de beste Sloveense wijnen kunnen proeven.


Gezelligheid in de Alpen

Families met kinderen en beginners gaan naar het skigebied Vogel want naast genieten van de gemoedelijke sfeer kan je er skiën op gemakkelijke afdalingen. En toch zijn er hoogteverschillen van 1300 meter die overbrugd worden door negen goed op elkaar aangesloten skiliften. Vogel is een rustige plek met brede panorama’s op de Julische Alpen.


Vlakbij de grens met Oostenrijk ligt een ander skigebied waar ouders met kinderen graag komen. Kransjka Gora is een leuk dorp met 20 km pistes waarvan 50 % gemakkelijke afdalingen. Voor wie nog moet leren of voor de kleintjes is Kransjka Gora een toffe winterse reisbestemming.

Short ski met de ganse familie

Ook het skioord Rogla is gezinsvriendelijk en het is een uitstekend resort voor zij die willen skiën en ook snowboarden. Snowboarders en freestyle skiërs zullen hun hartje ophalen in Fun Park Rogla Voor de kinderen is er een Snow Park en het sprookjesachtige Zlodej’s Land waar je op zoek gaat naar Zlodej, de duivel van Rogia. Ook in Rogla kan je ski en spa combineren want de thermen van Zrece zijn dichtbij.


Vergeet ook Cerkno niet, vorige winters uitgeroepen tot één van de beste en modernste skistations in Slovenië. Een pluspunt van Cerkno zijn de spa-mogelijkheden, ideaal voor een après-ski.

Short-ski voor beginners

Zijn er reisgenoten die nog moeten leren skiën dan is Stari vrh, op slechts 35 km van Ljubljana, een aanrader. Ook voor culinaire genoegens is dit een leuke bestemming. Daarenboven is een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana van hieruit gemakkelijk te regelen.

Beginners die voor Kranjska Gora kiezen, hét familie resort van Slovenië, maken kans om als volleerde skiërs huiswaarts te reizen. De bestemming staat immers niet voor niets in de top 10 Ski Resorts Voor Beginners.

Meer info over skiën in Slovenië vind je hier.