Voor wie droomt van een zonzekere vakantie terwijl het in eigen land nog bibberen van de kou is: in Gambia schijnt de zon altijd. Het Afrikaanse landje beschikt over heel wat onverwachte troeven en geloof ons, Gambia is cooler dan je denkt.

De perfecte winterzonbestemming kiezen, het is niet altijd zo eenvoudig. Tijdens de koudste maanden van het jaar willen we een bestemming waar het warm en zonnig is maar waarvoor we toch niet al te ver moeten reizen. Verder willen we er nog graag een toets luxe bij, een aantal interessante en toffe bezienswaardigheden en uiteraard zonovergoten stranden met palmbomen. De laatste jaren wint Gambia aan belangstelling en zowaar: het kleine landje voldoet aan alle winterzoncriteria. En dankzij het groeiend aantal hippe en luxueuze hotels willen ook de trendy people er graag een weekje gaan chillen. Werden er al in volle vakantiemodus gespot: Natalia, Kobe Ilsen, Nathalie Meskens en andere BV’s.

Lekker loungen

Palmbomen, witte stranden, zoete temperaturen … dat vraagt om uitgebreid aan het strand of het zwembad te loungen terwijl je een cocktail uit een kokosnoot slurpt natuurlijk, en dat is in Gambia geen probleem. De meeste luxehotels beschikken er uiteraard over zowel een zwembad als een aangenaam privéstrand met alle voorzieningen. Verder zijn er tal van paradijselijke – openbare – stranden waar het eveneens goed toeven is. Paradise Beach bijvoorbeeld is – zoals de naam doet vermoeden – een paradijselijk strand gelegen in een baai met helderblauw water. Er zijn restaurantjes en strandtentjes om het leven er nog aangenamer te maken. Het goudkleurige Kololi Beach is dan weer lang en breed en goed om er urenlang van strandbar naar strandbar te sloffen. ‘s Avonds kun je er lekker aanschuiven bij de hippe Poco Loco Beach bar voor een gezellig diner. Wanneer het nog later wordt, is dit de place to be om tot in de vroege uurtjes te dansen op opzwepende reggaedeuntjes.

Verrassende streetart

Tuurlijk kun je van je hele verblijf in Gambia een luie strandvakantie maken. Maar dan mis je wel heel wat fun. Zeker niet te missen, is een bezoek aan de Tanji Fish Market, waar vissers hun vangst binnenhalen en hun vrouwen op het strand de vis meteen klaarmaken voor verkoop. Heel chaotisch en enorm authentiek. Populair is ook een bezoek per boot aan de mangroves langs de rivier, die bekendstaan om hun uitgebreide vogelpopulatie en waar de natuur indrukwekkend mooi is. Verder moet je beslist eens een worstelwedstrijd bijwonen (wees gerust: eerder grappiger dan gewelddadig), een fietstocht maken langs afgelegen dorpjes en een kookworkshop bijwonen.

Heel erg verrassend is dat Gambia een echte hotspot is voor streetart en graffiti. In heel veel delen van Gambia moét je gewoon een muurschildering hebben, wil je een beetje meetellen. En niet zomaar wat graffiti: in de meest afgelegen dorpjes vind je er huizen met de allermooiste streetart. Die werken maken deel uit van het project Wide Open Walls, waarbij ‘s werelds beste graffitikunstenaars naar Gambia afzakken om er huizen en muren te beschilderen. Ook de Belgische graffititrots ROA heeft er een aantal gevels beschilderd.

Knappe resorts

Gambia telt heel wat luxeresorts, en dan vooral aan de noordwestkust. Het nieuwe Balafon Beach Resort bijvoorbeeld is een echte topper en vind je in Kololi, de wijk waar je ook de strip – een straat met restaurants en bars – vindt. Het Balafon is in Afrikaanse stijl gebouwd, maar met een moderne en hippe inrichting.

Omdat Gambia ook heel sterk op ecotoerisme inzet, zal je er ook flink wat (luxe) ecolodges vinden. Absolute topper is de Mandina Lodge, gelegen aan de rivier en bestaande uit drijvende luxelodges te midden het tropische woud.

Wat je over Gambia moet weten:

  • Op de kaart van West-Afrika moet je al goed zoeken om Gambia te ontdekken: het is niet meer dan een smal strookje land, volledig omringd door Senegal en met een strook strand aan de Atlantische kust.
  • Gambia is misschien wel een heel erg klein land, maar wel eentje dat uitblinkt in couleur locale, optimisme, gastvrijheid en onvoorziene verrassingen. Gambia wordt niet voor niets The Smiling Coast of Africa genoemd; de bevolking is er goedlachs en vriendelijk.
  • Gambia kent een tropisch savanneklimaat. Het hele jaar door mag je je verwachten aan temperaturen boven de 30 °C.
  • De Gambiaanse keuken heeft als hoofdingrediënten rijst, couscous, zoete aardappel, bonen, pinda’s en kip of vis. In de hotels en langs de strip vind je ook een uitgebreid westers aanbod.
  • Gambia is een heel veilig land met een erg lage criminaliteit, al moet je het natuurlijk niet uitlokken. Zoals altijd en overal moet je voorzichtig zijn voor zakkenrollers, niet lopen pronken met kostbare juwelen en je geld en bankkaarten veilig opbergen. En wat drugs betreft: Gambia voert een ‘zero tolerance’ drugsbeleid. Niets kopen (en niets gebruiken) dus.
  • Vanaf Brussel doe je er ongeveer 6 uur over om naar de hoofdstad Banjul te vliegen.Leuk voordeel: er is slechts een tijdsverschil van 2 uur waardoor je geen last hebt van jetlag.Voeg daar een immer stralende zon aan toe en je hebt de ideale winterzonbestemming gevonden.
  • Een paspoort is niet nodig om Gambia binnen te geraken, je identiteitskaart volstaat.
  • Meer info: www.visitthegambia.be